14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCinci contrabandiști de bijuterii, reținuți

Cinci contrabandiști de bijuterii, reținuți

Cinci persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor efectuate într-un dosar de delapidare şi contrabandă cu bijuterii.

„Cinci persoane, o femeie de 63 de ani şi patru bărbaţi cu vârstele de 21, 24, 35 şi 36 de ani, din Ploieşti, comunele Bărcăneşti şi Plopu au fost reţinute. Urmează să fie prezentate la instanță cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive”, potrivit al IPJ Prahova.

Suspecţii ar fi participat activ la crearea unei lipse în gestiunea unei case de amanet – aproximativ 4 kilograme de aur – prin supraevaluarea împrumuturilor sau însuşirea de cantităţi de metal preţios, sub promisiunea returnării acestora până la împlinirea termenului scadenţei contractelor. În realitate, sumele aferente împrumuturilor sau cantităţile însuşite nu au fost restituite. Acestea au fost asociate mai multor contracte de amanet.

Aurul era cumpărat din Turcia

„În 2023, persoanele bănuite ar fi efectuat deplasări pe teritoriul Turciei, de unde au achiziţionat metal preţios (aur) pe care ulterior l-ar fi introdus în ţară prin sustragerea de la controlul vamal. L-ar fi comercializat preponderent persoanelor juridice prin societăţile pe care le administrează sau persoanelor fizice, pe bază de comenzi”, precizează IPJ Prahova.

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate:

  • 765 de grame de bijuterii din material preţios,
  • sume de bani şi alte mijloace materiale de probă. Cantitatea de bijuterii ridicată de anchetatori este de 1.121 de grame, cu o valoare de peste 300.000 de lei.

Poliţiştii Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în executare, sâmbătă, 13 mandate de percheziţie domiciliară la domiciliile unor suspecţi şi la sediul unei firme din Prahova, în urma unei acţiuni de prindere în flagrant într-un dosar de delapidare şi contrabandă cu bijuterii din metale preţioase.

Percheziţiile s-au desfăşurat într-un dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de:

  • delapidare,
  • complicitate la delapidare,
  • înşelăciune,
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată,
  • contrabandă,
  • contrabandă asimilată, a precizat IPJ Prahova.

Prejudiciul sesizat în cazul infracţiunii de delapidare este de aproximativ 750.000 de lei. Prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă urmează să fie stabilit. 

Citește și: O vâlceancă a intrat cu mașina într-un cap de pod

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS