19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţist obligat să plătească 30.000 de lei unui tânăr căruia i-a rupt maxilarul

Poliţist obligat să plătească 30.000 de lei unui tânăr căruia i-a rupt maxilarul

Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal faţă de doi poliţişti de la Secţia 4 Craiova, deferiţi justiţiei pentru purtare abuzivă. Motivul este că faptele, care au fost comise în iulie 2013, s-au prescris. În schimb, unul dintre poliţişti a fost obligat să-i plătească tânărului bătut 30.000 de lei drept daune morale.
Anchetatorii au reţinut că, în iulie 2013, unul dintre poliţişti a lovit un tânăr cu cotul în spate. Al doilea poliţist a fost acuzat că l-a lovit cu pumnul şi i-a rupt maxilarul.

Cei doi poliţişti, agenţi la Secţia 4 Poliţie Craiova la data faptelor, au fost deferiţi justiţiei în februarie 2018, la aproape cinci ani de la comiterea faptelor.
Anchetatorii au susţint că, în vara anului 2013, cei doi poliţişti au bătut un tânăr din Craiova. Astfel, în noaptea de 7 spre 8 iulie 2013, poliţiştii au fost solicitaţi să intervină în zona Gării Craiova, unde un grup de tineri făceau gălăgie.

„Inculpatul a identificat trei tineri din grup și le-a solicitat actele de identitate, iar singurul care a prezentat un astfel de document a fost persoana vătămată. Ceilalți doi au refuzat să se legitimeze.
În aceste împrejurări, inculpatul, împreună cu colegii săi, i-au încătușat pe cei doi tineri. În timp ce îi conduceau la autospecială, persoana vătămată a intenționat să filmeze cu telefonul mobil ce se întâmplă(…). Inculpatul a observat că A.A. intenționează să filmeze, s-a apropiat de aceasta și l-a lovit peste mâna în care avea telefonul, iar apoi l-a lovit cu cotul în spate și l-a încătușat.

Din momentul încătușării, persoana vătămată a reacționat verbal, adresând injurii la adresa polițiștilor, timp în care era condusă cu forța către autoutilitară. Înainte de a fi introdus în autoutilitară, A.A. a fost lovit cu pumnul în zona feței, în partea dreaptă, de către inculpat”, au susţinut anchetatorii.

„O să vezi tu la poliție maxilare rupte!”

Unul dintre tinerii duşi la poliţie a povestit că, pe drum, prietenul luni s-a plâns că este rănit. „Până să ajungem la secția de poliție, A.A. îi zicea polițistului care era cu noi că i-au rupt maxilarul și am observat că îi curgea sânge din gură. Polițistul probabil nu credea că are maxilarul rupt și îi spunea „o să vezi tu la poliție maxilare rupte!”.
În faţa procurorilor, cei doi inculpați nu au recunoscut faptul că l-au agresat pe tânărul craiovean. Au susținut că acesta s-a manifestat violent, fizic și verbal. S-ar fi rănit singur în autoutilitară, unde a lovit şi spart plafoniera.
Instanţa nu a luat în considreare declaraţiile poliţiştilor şi nici pe cele ale colegilor acestora, unele contradictorii.

„Actele de urmărire penală efectuate în cauză dovedesc în mod neîndoielnic faptul că cei doi inculpați l-au agresat fizic pe A.A. în împrejurările susmenționate”, se arată în hotărârea instanţei.

Tânărul bătut a fost transportat la spital, unde a fost diagnosticat cu fractură dublă de mandibulă.

Pedepse cu suspendare la Judecătoria Craiova

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat în aprilie 2021. Poliţistul care l-a lovit pe tânăr cu cotul în spate a fost condamnat la un an de închisoare cu suspedare. A fost obligat să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunităţii. Şi acesta a fost obligat să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunităţii. Inculpaţii au fost obligaţi să-i achite victimei, în solidar, 30.000 de lei cu titlu de daune morale. Spitalul de urgenţă Craiova urma să primească suma de 1.376 de lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea vătămată.
Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova de părţile din dosar.

Poliţist obligat să plătească 30.000 de lei părţii vătămate

Vineri, pe 5 mai, instanţa s-a pronunţat. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal faţă de cei doi inculpaţi, pentru că faptele s-au prescris între timp.
Instanţa a dispus ca poliţistul care a lovit partea vătămată cu pumnul să-i achite suma de 30.000 de lei. Inculpatul trebuie să achite şi unităţii medicale suma de 1.376 lei. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Citeşte şi O mamă şi fiica sa, atacate cu un cuţit în Cimitirul Ungureni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS