11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPedepse mai mari în dosarul craiovenilor care acţionau în Mexic

Pedepse mai mari în dosarul craiovenilor care acţionau în Mexic

Curtea de Apel Bucureşti a dat o sentinţă definitivă într-un dosar în care au fost deferit justiţiei şase bărbaţi acuzaţi că au făcut parte dintr-un grup infracțional organizat. Ar fi acționat în România, Mexic şi SUA, dar şi în alte state. Pedepsele însumează 61 de ani de închisoare. Anchetatorii au susţinut că inculpaţii s-au ocupat cu traficul de migranţi, clonarea de carduri sau spălarea de bani. Trei dintre inculpaţi au fost acuzaţi şi de tentativă de omor calificat. Gruparea a avut legătură cu asasinarea unui craiovean, în Cancun, Mexic, în iunie 2018. 

Procurorii DIICOT anunţau, în iulie 2019, destructurarea unei grupări infracţionale care acţiona de ani buni în mai multe sate, printre care Mexic şi SUA. Pe 25 iulie 2019, zeci de jandarmi, ofiţeri de criminalitate organizată şi poliţişti au descins în Craiova. Percheziţii au fost făcute şi în comunele doljene Salcia și Argetoaia. La acțiune a participat și un reprezentant al Biroului FBI la București.

Procurorii DIICOT au susţinut atunci că membrii grupării, care era coordonată din Mexic, acţionau în mai multe state.

„Începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, SUA şi altor state. A acţionat în ceea ce priveşte comiterea de fraude prin sisteme informatice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA şi spălare de bani“, au explicat anchetatorii.

Liderul grupării avea o firmă care se ocupă cu… montarea de bancomate

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării, care coordona activitatea infracţională din Mexic, deţinea în această ţară o firmă care se ocupa de montarea şi întreţinerea bancomatelor. Este vorba de un craiovean de 46 de ani. În prezent, acesta se află în custodia autorităților mexicane, în cadrul unei proceduri de extrădare.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic. Aici deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale. Unele sunt specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora“, au explicat anchetatorii.

Membrii grupării se ocupau cu instalarea de sisteme de tip „skimming“ pe bancomate din localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini. Scopul era copierea datelor informatice ale cardurilor și utilizarea acestor date pentru retragerea banilor în mod fraudulos.
Banii de pe cardurile clonate erau retraşi din SUA, India, Paraguay sau Indonezia.

Legături cu grupările infracţionale din Craiova

Oamenii legii au mai explicat spun că membrii grupării au interacţionat frecvent cu grupări din Craiova şi Bucureşti.
„În vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor infracţionale (…), membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și Bucureşti. În contextul desfăşurării acestor activităţi ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente. Au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată“, au mai explicat procurorii DIICOT.

Craiovean ucis în Cancun, Mexic

Procurorii DIICOT au susţinut că gruparea a avut legătură cu asasinarea unui craiovean, în Cancun, Mexic
Asta după ce între acesta şi liderul grupării ar fi avut loc o serie de divergenţe. 
„În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia. La data 2.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării.

Ulterior, la 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de altă persoană, a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării“, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

Pedepse mai mari la Curtea de Apel Bucureşti

Cei şase inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în ianuarie 2020. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Judecătorii s-au pronunţat pe 19 martie 2021. Toţi cei şase inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Au primit pedepse cuprinse între trei ani şi opt luni şi zece ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti. Ieri, procurorii DIICOT au anunţat că instanţa a majorat pedepsele unor inculpaţi.

„Pedepsele stabilite prin decizia penală a Curții de Apel București în sarcina celor șase inculpați pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă la comiterea infracțiunii de omor calificat, șantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor însumează 61 de ani de închisoare”, au precizat anchetatorii.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS