25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePercheziţii la un an după asasinarea unui craiovean în Mexic

Percheziţii la un an după asasinarea unui craiovean în Mexic

Procurorii DIICOT susţin că au elucidat împrejurările în care a fost asasinat în Mexic, în iunie 2018, craioveanul Sorin Constantin Marcu. Acesta ar fi fost împuşcat de garda de corp a liderului unei grupări specializate în fraude cu carduri de credit. Joi, oamenii legii au descins la mai mulţi suspecţi din Craiova şi Bucureşti, ocazie cu care au ridicat autoturisme şi ceasuri de lux, dar şi diverse sume de bani.

Zeci de jandarmi, ofiţeri de criminalitate organizată şi poliţişti, coordonaţi de un procuror DIICOT din Bucureşti, au descins joi în Craiova. Potrivit anchetatorilor, au fost vizaţi membrii unei grupări infracţionale care acţiona în Mexic, SUA şi România, dar şi în alte state. În total, oamenii legii au făcut 14 percheziţii în Craiova şi Bucureşti, dar şi în comunele doljene Salcia și Argetoaia. La acțiunea de joi a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București.

Oamenii legii au descins joi la mai multe adrese din municipiul Craiova.


Procurorii DIICOT spun că membrii grupării, care era coordonată din Mexic, acţionau în mai multe state.

„Începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, SUA şi altor state. A acţionat în ceea ce priveşte comiterea de fraude prin sisteme informatice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA şi spălare de bani“, susţin anchetatorii.

Şeful grupării are o firmă care se ocupă cu… montarea de bancomate

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării, care coordona activitatea infracţională din Mexic, deţine în această ţară o firmă care se ocupă de montarea şi întreţinerea bancomatelor. Un soi de lup paznic la oi. 
„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic. Aici deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale. Unele sunt specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora“, au explicat anchetatorii.
Membrii grupării se ocupau cu instalarea de sisteme de tip „skimming“ pe bancomate din localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini. Scopul era copierea datelor informatice ale cardurilor și utilizarea acestor date pentru retragerea banilor în mod fraudulos.
Banii de pe cardurile clonate erau retraşi din SUA, India, Paraguay sau Indonezia.

Legături cu grupările de infracţionalitate organizată din Craiova 

Oamenii legii mai spun că membrii grupării au interacţionat frecvent cu grupări din Craiova şi Bucureşti.
„În vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor infracţionale (…), membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și Bucureşti. În contextul desfăşurării acestor activităţi ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente. Au avut rolul de a asigura menținerea ordinii și obedienței membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată“, au mai explicat procurorii DIICOT.
De asemenea, membrii grupării au recrutat din România tinichigii sau electronişti, care aveau rolul de a construi dispozitivele pentru copierea datelor cardurilor bancare.

Cu banii furaţi de pe carduri au cumpărat terenuri, case şi maşini 

Procurorii DIICOT din Bucureştiu mai susţin că banii obținuți din infracţiuni „au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, construirea de clădiri, ori achiziţia unor autoturisme de lux. Ca și capital al unor societăți comerciale de tip „paravan“, atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal“.

În urma perchezițiilor de joi, au fost ridicate şase autoturisme de lux, sumele de 21.520 de lei, 5.075 de dolari, 16.550 de euro şi 8.450 de lire sterline. De asemenea, a fost găsit şi ridicat un pistol cu glonț calibru 9 mm, dar şi cinci ceasuri de lux, 51 de telefoane mobile, carduri bancare, aparatură de skimming şi înscrisuri de transferuri bancare. După percheziţii, oamenii legii au ridicat şi dus la audieri, la Bucureşti, cinci persoane.

Craioveanul Constantin Marcu, împuşcat în Mexic

Procurorii DIICOT mai spun că această grupare are legătură cu asasinarea craioveanului Sorin Constantin Marcu, în Cancun, Mexic. 
Asta după ce între acesta şi liderul grupării ar fi avut loc o serie de divergenţe. 
„În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia. La data 2.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării.

Ulterior, la 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de altă persoană, a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării“, se arată în comunicatul emis joi de DIICOT.
Este vorba de craioveanul Sorin Constantin Marcu, de 44 de ani, care a fost împuşcat în cap de garda de corp a liderului grupării de carderi.
Deşi la acea vreme autorităţile din Mexic au susţinut că Marcu a fost împuşcat în timp ce încerca să răpească un om de afaceri, s-a dovedit că a fost o răfuială în cadrul grupării. 

„Omul de afaceri“, tot un român

Procurorii DIICOT nu au dezvăluit cine este cel care coordona gruparea din Mexic. Se pare că este vorba tot de un român, după cele explicate de tatăl lui Marcu după asasinarea acestuia.
„Fiul meu venea de la cumpărături împreună cu un prieten al lui, care îl ajuta acolo, în casă, şi au trecut pe lângă un local care aparţine unui român. La acest român, fiul meu a lucrat ca bodyguard şi în ultimul timp relaţiile dintre ei s-au răcit şi nu se mai suportau. În momentul în care au ajuns în faţa localului, prietenul lui a coborât să cumpere clătite şi atunci s-au luat după fiul meu, dar el a încercat să fugă şi au ieşit încă trei oameni din restaurantul acestui român şi au tras cu armele în el“, spunea în iunie 2018 tatăl lui Sorinel Marcu.

SursaDIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS