10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDarius Vâlcov a scăpat de şase ani şi jumătate de puşcărie

Darius Vâlcov a scăpat de şase ani şi jumătate de puşcărie

Curtea de Apel Craiova a dispus, astăzi, încetarea procesului penal faţă de Darius Vâlcov, fost ministru şi consilier al premierului. Motivul este că faptele, care ar fi fost comise în 2012 şi 2013, s-au prescris între timp. La instanţa de fond, în iulie 2020, inculpatul primise şase ani şiu şase luni de puşcărie. În acest dosar, Vâlcov a fost acuzat că, pe vremea când era primar al municipiului Slatina, ar fi primit mită 10% din valoarea a două contracte încheiate de Primăria Slatina. Acelaşi procent ar fi primit inculpatul şi din valoarea unui contract încheiat de Compania de Apă Olt. Procurorii DNA au susţinut că suma primită de inculpat drept mită a fost de aproape 4,3 milioane de lei.

Fost ministru al Finanţelor şi fost consilier al premierului în două guvernări PSD, Darius Vâlcov a fost deferit justiției în acest dosar în noiembrie 2015. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susţinut că Vâlcov a primit peste patru milioane de lei mită pe vremea în care era primar la municipiului Slatina, Olt.

„Inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. În perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate“, au precizat anchetatorii.

Alte sume ar fi primit drept mită cu ocazia derulării altor contracte.

A scăpat de pedeapsă

În iulie 2020, după trei ani de judecată, Tribunalul a dat o primă sentinţă în acest dosar. Vâlcov a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 4.296.270 de lei.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de inculpat la Curtea de Apel Craiova. Astăzi, instanţa a dat o sentinţă în acest dosar. Judecătorii au constatat că faptele s-au prescris, aşa că au dispis încetarea procesului penal. Instanţa a menţinut dispoziţia de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei, dar şi dispoziţia de desfiinţare a înscrisurilor fictive. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova

Acesta este hotărârea Curţii de Apel Craiova:

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală, Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinţei penale nr. 309 din 21.07.2020 pronunţată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015. Desfiinţează hotărârea instanţei de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând: În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită(…) şi trafic de influenţă(…). Menţine dispoziţia de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei. Menţine dispozi?ia de desfiinţare a înscrisurilor fictive precum şi cea de plata cheltuielilor judiciare către stat. În privinţa celorlalte dispoziţii ale sentinţei apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală şi se menţin. În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor, persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 15 martie 2023”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS