13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlertă într-o comună din Dolj, din cauza șacalilor

Alertă într-o comună din Dolj, din cauza șacalilor

Comuna Călărași din județul Dolj este în alertă din cauza șacalilor, după ce azi noapte au intrat în curțile localnicilor și au ucis zeci de animale. Ultimul atac s-a soldat cu moartea a 20 de oi și miei.

Șacalii au fost văzuți în apropierea mai multor comune situate pe valea Dunării, dar acum  este pentru prima dată când haitele au pătruns în sat.

„Am ieșit afară la 3 noaptea și am auzit oile zbierând, am intrat în casă la soțul meu și i-am spus. A ieșit afară și când a ieșit erau oile toate doborâte jos, mieii morți, a zis că i-a distrus șacalii. Urlete, țipete, ca de copii mici, în fiecare noapte urlă aici lângă cimitir. De acum încolo nu cred că mai ies afară că avem toaleta în curte”, a povestit o femeie, citată de Gândul.ro.

„După ce a intervenit proprietarul și am intervenit și noi, haita nu s-a îndepărtat, s-a retras la câteva sute de metri, în niște pădurici și în niște voioage în care nu se poate interveni pe timpul nopții, și acum o să luăm și noi legătura cu cei care protejează fondul cinegetic să vedem ce este de făcut pentru a-i îndepărta de sat, dar și pentru a interveni în vederea limitării creșterii numărului lor, fiind foarte periculoși și pentru oameni. Acum a fost o întâmplare că nu au atacat proprietarul, dar poate data viitoare chiar se întâmplă și asta.”, a declarat primarul comunei, Sorin Sandu pentru B1tv.

Daea: Trebuie redus efectivul de șacali

Primarul comunei, Sorin Sandu a declarat că au fost demarate acțiuni în vederea limitării și prevenirii producerii unor astfel de incidente.

„Am făcut demersuri acum către instituțiile județene, care, sigur, ne-au și sărit în ajutor, să vedem niște măsuri centralizate, comune, în vederea limitării și prevenirii producerii unor astfel de fenomene”, a continuat el.

Ministrul Petre Daea spune că trebuie redus numărul de șacali:

„Măsurile trebuie luate și aici nu mai trebuie să mai stăm, să numărăm șacalii, aici trebuie să reducem efectivul de șacali pentru că a crescut atât de mare și iată că au intrat în gospodării. Nu erau pe câmp efectivele care sunt la ora actuală, îi îngrijorează pe toți”

În ultimii ani, șacalii au atacat tot mai frecvent animale domestice: în Deltă, în Munții Macinului, dar și pe Valea Mureșului, în județul Arad. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS