3.4 C
Craiova
joi, 7 decembrie, 2023
Știri de ultima orăLocalDoljMedic de familie din Dolj, judecat pentru 926 de fapte de luare de mită

Medic de familie din Dolj, judecat pentru 926 de fapte de luare de mită

Procurorii DNA au anunţat, ieri, trimiterea în judecată a unui medic de familie din Dolj, acuzat de sute de fapte de luare de mită şi fals informatic. Infracţiunile ar fi fost comise în timpul pandemiei de COVID-19. Femeia este acuzată că, în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, a primit mită de la 926 de persoane. În schimbul mitei, inculpata ar fi eliberat tot atâtea adeverinţe false de vaccinare împotriva COVID-19. Alături de medicul de familie au fost deferiţi justiţiei alţi doi inculpaţi.

Potrivit anchetatorlor, faptele au fost comise de inculpată în numai câteva luni.

„În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata Vătan Venera Ecaterina, în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze și activitatea de vaccinare anti COVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care și cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins și primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obținerea adeverințelor de vaccinare anti Covid 19/certificat de vaccinare anticovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv.

Din banii pretinși de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului Vătan Venera Ecaterina, care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și la eliberarea adeverințelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19″, au precizat anchetatorii.

A obţinut bani şi de la CAS Dolj

Procurorii DNA mai susţin că femeia a primit de la CAS Dolj aproape 40.000 de lei pentru cele aproape 1.000 de persoane vaccinate fictiv.
„În afară de banii primiți în modalitatea de mai sus, inculpata Vătan Venera Ecaterina ar fi solicitat și ar fi obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea „administrării” vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei”, au mai precizat procurorii.
În plus, medicul ar fi obţinut tichete de masă alocate pacienților conform OMS nr. 1863/2021. Dintre acestea, 950 de bonuri de masă, în valoare de 19.000 de lei, ar fi ajuns la unul dintre intermediari.
Procurorii au mai explicat că CAS şi DSP Dolj s-au constituit părți civile cu suma totală de 56.720 lei. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

Acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, încheiate cu patru inculpaţi

Anchetatorii au încheiat acorduri de reconoaştere a vinovăţiei cu patru complici ai medicului de femilie. Gazeta de Sud a scris despre acestă situaţie în septembrie, anul trecut. Inculpaţii au acceptat să fie condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru infracţiunile comise. Pedepsele sunt cu suspendare. În iunie 2022, acordurile au fost înaintate judecătorilor de la Tribunalul Dolj. În septembrie, instanţa a admis două dintre acorduri, iar alte două au fost respinse. Au fost respinse acordurile încheiate de procurori cu inculpaţii care au intermediat cele mai multe şpăgi.
Cei doi inculpaţi cărora le-au fost respinse acordurile au fost deferiţi justiţiei alături de medicul de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS