14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedic de familie, acuzat de peste 900 de fapte de luare de mită

Medic de familie, acuzat de peste 900 de fapte de luare de mită

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au admis acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de procurorii DNA cu doi bărbaţi acuzaţi că au intermediat şpăgile primite de un medic de familie pentru a elibera adeverinţe false de vaccinare împotriva COVID-19. Cei doi au fost de acord să primescă câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru faptele comise. În cazul altor doi intermediari, instanţa a respins acordurile de recunoaştere a vinovăţiei. În hotărârile instanţei se precizează că, în numai câteva luni, medicul de familie care elibera adeverinţele false a primit mită de peste 900 de ori.

Potrivit oamenilor legii, cercetările în acest dosar au fost începute în urma autosesizării ofiţerilor Serviciului Anticorupţie Dolj. Aceştia au obţinut informaţii despre un medic de familie dintr-o comună doljeană care ar fi eliberat adeverinţe de vaccinare false în schimbul unor sume de bani. Oamenii legii au mai explicat că faptele ar fi fost comise în perioada august 2021 – ianuarie 2022.

„Doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic.
De altfel, în cursul zilei de 17 ianuarie, înainte de activitatea de prindere flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-COVID”, au precizat ofiţerii anticorupţie.

De regulă, suma cerută pentru documentul fals era de 400 de lei. Din acestă sumă, medicul oprea 200 de lei, iar restul rămânea la intermediar.

Şi-au recunoscut faptele în faţa procurorilor DNA

Iniţial, cercetările în acest dosar au fost făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Ulterior, la sfârşitul lunii ianuarie, dosarul a fost preluat de procurorii anticorupţie.

Ulterior, anchetatorii au încheiat acorduri de reconoaştere a vinovăţiei cu patru complici ai medicului de femilie. Inculpaţii au acceptat să fie condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru infracţiunile comise. Pedepsele sunt cu suspendare. În iunie, acordurile au fost înaintate judecătorilor de la Tribunalul Dolj. În septembrie, instanţa a admis două dintre acorduri, iar alte două au fost respinse. Au foost respinse acordurile încheiate de procurori cu inculpaţii care au intermediat cele mai multe şpăgi.

„Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu inculpatul L.C., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, în formă continuată (639 acte materiale) şi, respectiv, complicitate la fals informatic, în formă continuată (639 acte materiale). Va trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale”, se arată în hotărârea instanţei privind unul dintre inculpaţi.

Cele două hotărâri ale instanţei nu sunt definitive şi au fost contestate la Curtea de Apel Craiova.

Medic de familie, acuzat de sute de fapte de luare de mită

În hotărârile instanţei se precizează că medicul de familie este cercetat pentru sute de infracţiuni de luare de mită şi fals informatic.
„Prin ordonanța nr(…), din data de 10 mai 2022, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inculpaților. Pentru inculpata V.V. dintr-o infracțiune unică de luare de mită, în formă continuată (903 acte materiale) și o infracțiune unică de luare de mită, în formă continuată (8 acte materiale), într-o infracțiune unică de luare de mită, în formă continuată (911 acte materiale). Dintr-o infracțiune unică de fals informatic, în formă continuată (903 acte materiale) și o infracțiune unică de fals informatic, în formă continuată (8 acte materiale), într-o infracțiune unică de fals informatic, în formă continuată, (911 acte materiale)”, se arată în una dintre hotărârile instanţei.

Medicul de familie, sub control juciciar

Pe 17 ianuarie, oamenii legii au făcut şase percheziții domiciliare. Au fost ridicate sume considerabile de bani în lei și valută. În plus, au fost ridicate bonuri de masă pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă şi adeverințe de vaccinare. Ulterior, procurorii au cerut şi obţinut arestarea preventivă a trei inculpaţi, printre care se număra şi medicul de familie.


Pe 25 ianuarie, Curtea de Apel Craiova a admis contestaţiile formulate de inculpaţi şi a dispus plasarea lor sub control judiciar.
De atunci, medicul a formulat mai multe plângeri împotriva măsurii preventive, care i-au fost respinse de instanţa de judecată. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi săptămâna trecută, pe 22 septembrie.
Potrivit informaţiilor făcute publice de instanţă, până în prezent, medicul de familie nu a fost deferit justiţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS