20.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTurc prins cu opiu la Calafat, în arest preventiv

Turc prins cu opiu la Calafat, în arest preventiv

Instanţele de judecată au dispus menţinerea arestului preventiv faţă de un cetăţean turc de 53 de ani, deferit justiţiei pentru trafic de droguri de mare risc. pe 10 aprilie 2022, în tirul condus de bărbat, poliţiştii de frontieră de la Calafat au găsit 38 kilograme de opiu. Drogurile erau învelite în plumb şi ascunse în două gratare de metal. Un alt turc, prins la Calafat cu 81 kilograme de opiu, a dispărut după ce a fost pus sub control judiciar.

Potrivit oamenilor legii, cetăţeanul turc transporta peşte pentru societăţi comerciale din Franţa şi Italia. Iniţial, poliţiştii de frontieră au descoperit 480 de pachete cu țigări, care aveau aplicate timbre fiscale turceşti. Ţigările erau ascunse în lăzile de depozitare ale remorcii. Ulterior, oamenii legii au găsit peste 38 kilograme de opiu.

„Polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, pe șasiul remorcii, în compartimentul pentru depozitare, au fost descoperite două grătare din metal. Acestea erau prevăzute cu câte un spațiu de colectare, închis ermetic prin sudare. Existând suspiciunea că în acele spații s-ar putea afla bunuri interzise la deținere, polițiștii de frontieră au procedat la desfacerea acestora.

Astfel, s-a constatat faptul că fiecare cutie conține câte un pachet, acoperit în material din plumb, în interiorul căruia se afla o substanță solidă de culoare maronie (posibil opiu), în cantitate totală de 38,6 kilograme. Dacă ar fi fost comercializate pe piaţa neagră, drogurile ar valora aproximativ 600.000 euro”, au explicat poliţiştii.

Turc prins cu opiu, la judecată

Cercetările au fost preluate de procurorii DIICOT. Cetăţeanul turc a fost arestat preventiv pe 12 aprilie. În iulie a fost trimis în judecată pentru trafic internațional de droguri de mare risc. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, iar la sfârşitul anului trecut a ieşit din procedura de cameră preliminară. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 24 februarie.

Pe 27 ianuarie, instanţa a dispus menţinerea arestului preventiv faţă de bărbatul de 53 de ani. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată de inculpat la Curtea de Apel Craiova. Luni, judecătorii i-au respins contestaţia ca nefondată. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Turc prins cu 81 kilograme de opiu, „pierdut” de autorităţi

Pe 1 februarie 2022, tot la Calafat, poliţiştii de frontieră au descoperit în tirul condus de un turc de 48 de ani 81 kilograme de opiu. Şoferul turc transporta mase plastice și circula pe ruta Turcia-Germania.

Inculpatul a fost arestat preventiv pe data de 2 februarie 2022, la solicitarea procurorilor DIICOT. Ulterior, în iulie, inculpatul a fost plasat sub control judiciar, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. Se pare că inculpatul nu a respectat condiţiile impuse de instanţă, aşa că, în octombrie, instanţa a dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv. Măsura preventivă are o durată de 30 de zile şi se aplică începând cu data punerii în executare.

Între timp, la jumătatea lunii aprilie 2022, inculpatul a fost deferit justiţiei de procurorii DIICOT. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, iar în prezent este în procedură de cameră preliminară.

      

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS