10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost angajat SRI, condamnat pentru trafic de influenţă

Fost angajat SRI, condamnat pentru trafic de influenţă

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat la şapte ani, opt luni şi 496 de zile închisoare un mehedinţean de 51 de ani, fost angajat al SRI. Inculpatul a fost acuzat de procurorii DNA că i-a cerut soţiei unui fost director de la Apele Române, cercetat pentru luare de mită, suma de 180.000 de euro în schimbul intervențiilor pe lângă judecători din Bacău. Pedeapsa cuprinde altele mai vechi, primite de acelaşi bărbat în dosare de trafic de influenţă sau şantaj. Printre victimele bărbatului s-au mai numărat o profesoară din Gorj şi o alta din Argeş, o directoare din cadrul DSVSA Mehedinţi şi o consilieră din Constanţa. 

Procurorii DNA anunţau, în decembrie 2020, trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de trafic de influenţă. Anchetatorii au susţinut că inculpatul a cerut suma de 180.000 de euro în schimbul promisiunilor că va interveni pe lângă magistraţi de la Tribunalului Bacău și Curtea de Apel Bacău.

„În perioada 5 august 2020 – 16 septembrie 2020, inculpatul ar fi pretins 180.000 de euro în schimbul intervențiilor pe care pretindea că le va face, prin intermediul altei persoane, la judecătorii din cadrul Tribunalului Bacău și Curții de Apel Bacău, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane cercetate într-un dosar al DNA, iar ulterior, în faza de judecată, să aplice o pedeapsă cu suspendarea executării.

Concret, inculpatul ar fi pretins de la soția persoanei pentru care urma să își exercite presupusa influență 90.000 euro ca primă tranșă și alți 90.000 euro ca a doua tranșă după realizarea intervențiilor, suma pretinsă ca primă tranșă fiind redusă pe parcurs la 60.000 euro”, au precizat anchetatorii.

Este vorba de soţia unui fost director general de la Apele Române, trimis în judecată de DNA pentru o mită de aproape un milion de euro.

Judecători din Bacău, ameninţaţi de inculpat

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, instanţă care s-a pronunţat în septembrie 2021. Instanţa a reţinut că inculpatul a făcut presiuni asupra magistraţilor din Bacău.

„În perioada 28.08.2020 – 02.09.2020, a apelat de 13 ori numerele de telefon fix ale Tribunalului Bacău și Curții de Apel Bacău unde s-a interesat de dosarele în care era vizat S.V., soțul denunțătoarei. Inculpatul, după prezentarea mincinoasă ca fiind jurnalist la Evenimentul Zilei și TVR, a cerut numele judecătorilor ce au avut atribuții în dosarele referitoare la S.V. și a purtat dialoguri din care transpar amenințări cu Inspecția Judiciară și Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, acuzații tendențioase despre fapte de corupție în care ar fi fost implicați judecători de la cele două instanțe și presiuni”, se arată în hotărârea instanţei.

O parte din bani, lăsaţi în pădure

În septembrie 2020, inculpatul i-a spus femeii că a reuşit să intervină pe lângă judecători. Femeia urma să ducă prima tranşă de bani într-o pădure din apropierea localităţii mehedinţene Prunişor. Oamenii legii au organizat o acţiune de prindere în flagrant, însă inculpatul a observat acest lucru. A fost prins de poliţişti aproape de locul unde au fost lăsaţi banii.

„Modul în care inculpatul a direcționat predarea banilor de către denunțătoare și locul plasării acestora, denotă o minuțioasă pregătire astfel încât să fie practic imposibil să fie prins în flagrant. Mai mult, acesta a evidențiat o mare răbdare și calm, amânând cu o zi momentul la care a venit să ridice banii de la locul pe care i l-a indicat denunțătoarei, iar în contextul alergării lui de către un polițist, pentru forțarea acestuia să se oprească, a aruncat din portbagaj bunuri pe care ofițerul a fost obligat să le verifice”, se mai arată în hotărârea Tribunalului Mehedinţi.

Instanţa a mai reţinut că inculpatul are 51 de ani, este rezervist, a fost lucrător în cadrul SRI până în anul 2008, când a fost trecut în rezervă, nu este căsătorit și are antecedente penale.

Fost angajat SRI, condamnat pentru trafic de influenţă

În septembrie 2021, inculpatul a fost condmanat. A primit o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă. După contopirea cu alte pedepse, primite în alte dosare de şantaj sau trafic de influenţă, a fost condamnat la şapte ani, opt luni şi 496 de zile închisoare. Sentinţa Tribunalului Mehedinţi a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a menţinut sentinţa din septembrie 2021. Hotărâea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

În ultimii ani, inculpatul a făcut mai multe victime, de la care a obţinut diverse sume de bani. Este vorba de o profesoară din Gorj, de o alta din Argeş, o directoare din cadrul DSVSA Mehedinţi şi o consilieră din Constanţa. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS