12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNoi proteste în Rusia împotriva războiului din Ucraina

Noi proteste în Rusia împotriva războiului din Ucraina

Peste 260 de persoane care manifestau duminică împotriva intervenţiei militare ruse din Ucraina au fost arestate în Rusia, conform ONG-ului specializat în monitorizarea protestelor OVD-Info, relatează Hotnews.

„Cel puţin 268 de persoane au fost deja arestate în 23 de oraşe”, a informat pe site-ul său OVD-Info.

La rândul lor, jurnaliştii AFP au văzut cum mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi la Moscova şi la Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării.

La Moscova, câteva zeci de persoane au sfidat interdicţia de a manifesta şi s-au adunat în Piața Manej din apropiere de Kremlin. Cel puţin 30 de manifestanţi şi un jurnalist au fost ridicați de poliţişti, potrivit AFP.

„Pace în lume!”, scanda o femeie în timp ce era dusă cu forţa de doi agenţi de poliţie. Mai mulţi poliţişti aveau inscripţionată litera „Z” pe cască, un semn de recunoaştere ce exprimă sprijinul pentru soldaţii ruşi desfăşuraţi în Ucraina.

Proteste și la Sankt Petersburg

La Sankt Petersburg, unde numeroase autocare cu poliţişti puteau fi văzute în centru, manifestanţii încercau să fie discreţi. Kristina, o tânără de 20 de ani, a ieşit îmbrăcată cu o geacă albastră şi cu o pălărie galbenă, culorile drapelului ucrainean.

„Bineînţeles că ne e frică să ieşim (să manifestăm). Toată lumea este ridicată de poliţie, mai mulţi dintre prietenii mei au fost arestaţi, alţii au fost exmatriculați de la universitate”, a spus ea pentru AFP.

În ciuda interdicţiei, în fiecare zi se adună manifestanţi în Rusia pentru a denunţa intervenţia militară în Ucraina. Deşi de mică amploare, simpla organizare a acestor adunări este notabilă, dată fiind represiunea puternică.

Cei care manifestează se expun sistematic la amenzi, chiar la detenţie. Duminica trecută, peste 5.000 de manifestanţi au fost arestaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS