8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPercheziţii la grupări specializate în fraude cu carduri de carburanţi

Percheziţii la grupări specializate în fraude cu carduri de carburanţi

Autorităţile din România şi alte şase state europene au făcut, miercuri, zeci de percheziţii la grupări specializate în fraude cu carduri de carburanţi. 26 de percheziţii au avut loc în România. Mai mulţi români sunt suspectaţi că au clonat carduri de carburant şi au provocat un prejudiciu estimat la 400.000 de euro autorităţilor belgiene, informează News.ro.

”La data de 09.03.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au coordonat efectuarea de către structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul tuturor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate a 26 de percheziţii domiciliare şi punerea în aplicare a 51 mandate de aducere”, a transmis, miercuri, DIICOT, într-un comunicat de presă.  

Activităţile au fost desfăşurate în baza a 5 ordine europene de anchetă emise de autorităţile judiciare din Belgia, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălare a banilor. 

”Activitatea a făcut parte din cadrul unei acţiuni operative, desfăşurate simultan pe teritoriul a 7 state europene şi priveşte cercetările ce se efectuează în 3 cauze penale instrumentate de autorităţile judiciare din Belgia, cu un prejudiciu estimat de 400.000 de euro”, a transmis DIICOT.

Activitatea infractională, începută în 2019

În fapt, autorităţile judiciare din Belgia vizează o activitate infracţională constând în fraude cu carduri de alimentare cu carburant începută în anul 2018 şi continuată până în luna martie 2022. 

”Suspecţii, de origine română, foloseau ca mod de operare, diverse tehnici de skimming, cum ar fi montarea de dispozitive pe pompele de carburant din staţiile PECO, pentru a obţine datele electronice conţinute pe banda magnetică a cardurilor originale de combustibil şi a codurilor PIN ale acestora.

Cu datele electronice obţinute clonau acele carduri, deţinând astfel carduri de combustibil false care le permiteau să cumpere combustibil în mod fraudulos. Menţionăm că, potrivit normelor belgiene, toate camioanele care circulă pe drumurile publice sunt obligate se fie dotate la bord cu un On Board Unit (OBU), care este întotdeauna pornit şi care facturează doar kilometri parcurşi pe drumurile cu plată. Cardurile de combustibil false au fost folosite pentru a încărca bani pe dispozitivul belgian de raportare a taxelor rutiere”, au mai precizat procurorii.  

Ulterior, folosind dispozitivul de raportare a taxei rutiere (OBU), suma încărcată pe dispozitiv, dar necheltuită efectiv cu taxa de drum, era rambursată în conturile bancare aflate sub controlul persoanelor implicate în activitatea infracţională. 

Percheziţiile domiciliare au fost efectuate de către B.C.C.O. Cluj-Napoca (9), B.C.C.O. Bacău (6), B.C.C.O. Timişoara (2), B.C.C.O. Oradea (2), B.C.C.O. Iaşi (2), B.C.C.O. Piteşti (2), B.C.C.O. Bucureşti (2) şi B.C.C.O. Craiova (1). 

Şapte mandate europene de arestare

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate 2 portofele fizice de monedă virtuală, 26 telefoane mobile, 27 unităţi de stocare, 7 laptopuri, 1 tabletă, 21 OBU (On Board Unit), 52 de carduri din plastic prevăzute cu bandă magnetică,un card alb fără bandă magnetică, 76 carduri bancare, 30 grame substanţă vegetală de culoare brun maronie susceptibilă de a fi canabis, 4 pistoale din care unul cu bile din plastic (airsoft) şi trei cu bile de cauciuc, precum şi sumele de 134.100 lei, 12.420 euro, 100 dolari canadieni şi 2.100 lire sterline. 

Persoanele faţă de care au fost emise mandate de aducere vor fi cduse la sediul unităţilor de poliţie în vederea audierii şi continuării cercetărilor. 

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare (dintre cele 8 mandate europene transmise în vederea punerii în executare). De asemenea, a fost emis şi pus în aplicare un ordin european de indisponibilizare prin care s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor a 21 de persoane fizice şi juridice, precum şi asupra a 90 de conturi bancare, până la concurenţa sumei reprezentând prejudiciul cauzat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS