5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNou atac cibernetic în Ucraina

Nou atac cibernetic în Ucraina

Site-urile guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, parlamentului şi serviciului securităţii de stat din Ucraina erau inaccesibile miercuri, în urma a ceea ce autorităţile ucrainene au afirmat că este debutul unui alt atac cibernetic masiv.
Atacul cibernetic masiv de tip „Denial of Service” (DDoS) a început în jurul orei 14.00 GMT, relatează Reuters şi DPA.

Autorităţile ucrainene au anunţat în această săptămână că au văzut indicii online că hackerii pregătesc un atac major asupra agenţiilor guvernamentale, băncilor şi sectorului de apărare.

Moscova, care este prinsă într-o confruntare tot mai accentuată cu Vestul privind Ucraina, a negat orice implicare.

„În jurul orei 16:00, un alt atac major de tip DDoS asupra statului nostru a început. Avem date relevante de la un număr de bănci”, a spus Mihailo Fedorov, ministru al transformării digitale, adăugând că şi site-ul parlamentului a fost afectat.

El nu a menţionat băncile care sunt vizate de atacul cibernetic, iar banca centrală a Ucrainei nu a răspuns imediat unei solicitări a Reuters de a comenta informaţia.

Reţelele online ale Ministerului Apărării şi ale două bănci de stat au fost copleşite săptămâna trecută într-un alt atac cibernetic. Compania americană Netscout Systems Inc a apreciat ulterior că impactul a fost unul modest.

Observatorul blocajelor pe internet NetBlocks a postat miercuri un tweet care indică o scădere a numărului de conexiuni la site-urile guvernamentale ucrainene.

„Am observat că actuala perturbare a reţelei are un impact parţial (…) la mai multe site-uri ministeriale şi de apărare din Ucraina”, a declarat pentru Reuters directorul NetBlocks, Alp Toker.

„Răspândirea sincopelor este similară, dar distinctă faţă de recentul atac de tip DDoS care a vizat platforme de apărare şi bancare, cele din urmă nefiind afectate în acest caz”, a adăugat el.

Atacul de tip DDoS copleşeşte site-urile trimiţând un mare număr de cereri în acelaşi timp, notează DPA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS