22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn executor judecătoresc îşi aşteaptă sentinţa în arest

Un executor judecătoresc îşi aşteaptă sentinţa în arest

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, ieri, menținerea arestului preventiv față de un executor judecătoresc, deferit justiţiei în februarie 2020. Inculpatul a fost încarcerat în decembrie 2019, în baza unui mandat de arestare în lipsă emis de Curtea de Apel Craiova. Este acuzat de comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare și înşelăciune. Pe 14 februarie, instanţa a amânat pronunţarea unei sentinţe în acest dosar pentru data de 14 martie.

Procurorii Parchetului de la lângă Curtea de Apel Craiova anunţau, în februarie 2020, trimiterea în judecată a unui executor judecătoresc din Craiova. Acesta a fost acuzat de comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu sau înşelăciune.
Potrivit anchetatorilor, pe de o parte, inculpatul și-ar fi însușit diverse sume de bani din conturile debitorilor.

„În calitate de executor judecătoresc (…), şi-a însuşit din conturile de consemnare ale Biroului Executor Judecătoresc D.M., pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou şi în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive, organizate de inculpat în cadrul acestor dosare, fără a le distribui creditorilor“, au explicat anchetatorii.

Prejudiciu de aproximativ 2 milioane de euro

Procurorii craioveni au mai susţinut că, pe de altă parte, inculpatul a promis mai multor persoane unul şi acelaşi imobil. Ar fi încasat însă banii de la toate persoanele.

„A încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, prin care promitea să le vândă, cel mai târziu până în anul 2018, imobile situate în Craiova. Asupra imobilelor el însuşi urma să dobândească dreptul de proprietate cel mai târziu în anul 2031, în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiate de el cu adevăratul proprietar. Unul şi acelaşi imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată şi preţul imobilului (total sau parţial) de la fiecare dintre aceste persoane, fără a efectua vreun demers care să arate intenţia lui reală de a dobândi de la adevăratul proprietar, în viitorul apropiat, proprietatea asupra bunurilor respective, pentru a le putea revinde mai departe promitenţilor cumpărători“, au mai susţinut anchetatorii.

Anchetatorii au mai precizat că prejudiciul total este de 9.170.445 lei. Ar fi fost prejudiciate 42 de persoane fizice şi juridice.

Doi ani şi două luni de arest preventiv

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova la începutul lunii februarie 2020. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori se numără abuzul în serviciu, delapidarea, înşelăciunea, falsul în declaraţii şi abuzul de încredere.

Inculpatul a fost arestat în lipsă la sfârşitul lunii martie 2019, la cererea procurorilor craioveni. În decembrie, acelaşi an, bărbatul a fost încarcerat. De atunci, Curtea de Apel Craiova a tot prelungit măsura preventivă dispusă față de inculpat. Același lucru s-a întâmplat și marţi, pe 15 februarie. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe 14 februarie, instanţa a amânat pronunţarea unei sentinţe în acest dosar pentru data de 14 martie. Este a patra oară când judecătorii amână pronunţarea unei sentinţă în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS