13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentÎn cazul unei invazii ruse, Pentagonul ar putea trimite trupe în Ucraina pentru evacuarea cetățenilor americani

În cazul unei invazii ruse, Pentagonul ar putea trimite trupe în Ucraina pentru evacuarea cetățenilor americani

Pentagonul nu a exclude posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina pentru a evacua cetățeni americani, în cazul în care Rusia invadează această țară și vor fi lupte pe străzile Kievului. Oficialii de la Pentagon estimează că trupele și echipamentele desfășurate de Vladimir Putin la granițele Ucrainei sunt de-acum suficiente pentru a invada întreg teritoriul acestei țări.

Autoritățile de la Washington estimează că în jur de 35.000 de cetățeni americani se află în Ucraina, dintre care 7.000 de persoane sunt înregistrate la Ambasada SUA din Kiev. Deși Departamentul de Stat i-a sfătuit pe americani să părăsească țara și a început să evacueze personalul neesențial al ambasadei, oficialii Pentagonului știu bine, din experiența avută în Afganistan în timpul verii, că adesea cetățenii americani nu țin cont de astfel de sfaturi, scrie The New York Times.

Trimiterea în Ucraina a unor soldați care să-i evacueze pe cetățenii americani este exact tipul de situație de care oficialii se tem că ar putea duce la o escaladare pe care liderii Pentagonului vor să o evite, adaugă publicația americană. Oficiali cu rang înalt din Departamentul Apărării avertizează că situația tensionată care s-a creat duce Statele Unite, aliații din NATO și Rusia pe un teritoriu neexplorat.

O concentrare de forțe fără precedent de la Războiul Rece

Trupe
Trupe

Rusia a desfășurat peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei, au declarat vineri cei doi șefi de la Pentagon. Au confirmat public pentru prima dată ceea ce analiștii serviciilor de informații au transmis de mai multe săptămâni. Aceste trupe au capacitatea de a se deplasa pe întreg teritoriul Ucrainei, cu mult dincolo de o simplă incursiune doar în regiunile de frontieră. Secretarul apărării spune că această desfășurare de forțe, cu echipamente de artilerie și rachete, „depășește cu mult ceea ce îi vedem de obicei în timpul unor exerciții”.

Trupele ruse au înconjurat acum Ucraina din toate părțile, fiind prezente inclusiv în Belarus și Transnistria.

Pentagonul a plasat 8.500 de soldați americani în stare de alertă pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, unde majoritatea s-ar alătura unei echipe de reacție rapidă a NATO de 30.000-40.000 de soldați. Președintele Joe Biden a spus clar că nu intenționează să desfășoare trupe americane în Ucraina pentru a ajuta la respingerea unei invazii, însă ar putea trimite separat trupe suplimentare aliaților din Europa de Est care sunt îngrijorați de înaintarea forțelor rusești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS