15.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn medic, un poliţist și un fost viceprimar, în arest pentru vaccinări fictive

Un medic, un poliţist și un fost viceprimar, în arest pentru vaccinări fictive

Procurorii din Calafat au cerut şi obţinut, astăzi, arestarea preventivă a şase persoane acuzat de înșelăciune, complicitate la înşelăciune, fals informatic și instigare la fals informatic. Printre inculpaţi se numără un medic de familie, un poliţist, un fost viceprimar şi un candidat la funcţia de primar. Potrivit oamenilor legii, medicul de familie ar fi înregistrat în Registrul Electronic al Vaccinărilor mai multe persoane din județul Dolj, deşi nu erau vaccinate împotriva COVID-19.

Potrivit oamenilor legii, cei şase suspecţi din acest dosar au fost reţinuţi miercuri seara, după o serie de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, în total, au fost făcute 36 de percheziţii domiciliare. Au fost vizate persoane din Craiova, Seaca de Câmp, Poiana Mare, Băilești și Calafat.

Principalul suspect din acest dosar este un medic de familie. Ceilalţi inculpaţi ar avea calitatea de complici sau instigatori.

„În fapt, din cercetările efectuate a reieşit că, în perioada mai 2021 – prezent, femeia de 44 de ani, din comuna Seaca de Câmp, în calitate de medic, ar fi înregistrat în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor mai multe persoane din județul Dolj ca fiind vaccinate, deși în realitate acest lucru nu s-a realizat.

De asemenea, în urma probelor administrate, au fost identificate persoane care ar fi instigat-o pe femeia în cauză ca, prin prisma calității deținute, să introducă în sistemul informatic Registrul Electronic National al Vaccinărilor date informatice necorespunzătoare adevărului cu privire la imunizarea prin vaccinare împotriva virsului SARS-Cov 2, având ca urmare eliberarea unor adeverinţe de vaccinare nereale”, au explicat oamenii legii.

Un medic de familie, un poliţist şi un fost viceprimar, inculpaţi în dosar

Pe lângă medicul de familie, în acest dosar este cercetat şi un poliţist din cadrul IPJ Dolj, un fost viceprimar, dar şi un candidat PSD la funcţia de primar a comunei Seaca de Câmp.

Acesta din urmă a fost condamnat definitiv, în martie 2021, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA de fraudarea APIA Dolj. A primit o pedeapsă de doi ani şi trei luni cu suspendare pentru infracţiunile comise. În acelaşi dosar a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi secretarul comunei Seaca de Câmp la data faptelor.

De asemenea, în acest dosar este cercetat un fost viceprimar al comunei Poiana Mare, care a fost pus sub acuzare şi într-un dosar de contrabandă cu tutun.

Arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Cei şase inculpaţi au fost reţinuţi miercuri seara, iar joi au fost duşi la Judecătoria Calafat cu propunere de arestare preventivă. Cererea de arestare privind agentul de poliţie s-a judecat separat. De altfel, poliţistul este primul inculpat faţă de care s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de instigare la fals informatic, instigare la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune (câte 11 acte materiale).

Faţă de ceilaţi cinci inculpaţi, instanţa a dispus, josi seara, arestarea preventivă tot pe o perioadă de 30 de zile. Hotărârea instanței poate fi văzută aici.

Cele două hotărâri ale Judecătoriei Calafat nu sunt definitive şi pot fi contestate de inculpaţii arestaţi preventiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS