8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPuşcărie pe viaţă pentru bărbatul care a incendiat un craiovean

Puşcărie pe viaţă pentru bărbatul care a incendiat un craiovean

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să condamne la închisoare pe viaţă un bărbat de 34 de ani, acuzat de uciderea unui craiovean prin incendiere şi rănirea altuia. Inculpatul a fost condamnat pentru omor calificat, tentativă de omor și trei infracţiuni de distrugere. În plus, a fost obligat să achite părţilor civile din dosar peste 700.000 de lei. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Incidentul în urma căruia victima atacului și-a pierdut viața a avut loc în vara anului 2019, într-un bloc din cartierul craiovean Rovine. Anchetatorii au stabilit că, pe 13 august 2019, inculpatul a hotărât să se răzbune pe vecinul său. În fața anchetatorilor, inculpatul a susținut că „avea o relaţie conflictuală cu victima de mai mulţi ani“.
Procurorii doljeni au stabilit că, pe 13 august 2019, inculpatul a umplut mai multe sticle cu benzină și a atacat victima.

„După aproximativ zece minute, l-a observat pe S.A. coborând pe scări şi, când a ajuns la etajul 1 al blocului, în timp ce era poziţionat cu spatele, a aprins materialul textil al unei sticle cu o brichetă şi, din uşa apartamentului, a aruncat în direcţia acestuia. În urma impactului cu betonul, sticla s-a spart, iar substanţa inflamabilă a luat foc, flăcările cuprinzând hainele victimei. Inculpatul a continuat să arunce cu sticle incendiare în direcţia victimei şi în alte locuri de pe casa scării“, au precizat anchetatorii.

Victima a murit pe patul unui spital din Bucureşti

Un bărbat care a auzit țipetele victimei a ieșit să vadă ce se întâmplă. Și acesta a fost rănit, în timp ce încerca să o salveze. „Persoana vătămată a constatat că pe casa scării era fum gros şi miros de substanţă inflamabilă. S-a deplasat în locul unde se afla victima şi i-a stins focul care îi cuprinsese părul de pe cap. Inculpatul a observat acţiunea de salvare a victimei şi a mai aruncat cu alte sticle cu substanţă inflamabilă în direcţia victimei, lângă care se afla persoana vătămată. Acesta din urmă a suferit vătămări corporale în zona picioarelor şi a capului”, au explicat anchetatorii.

Victima atacului a fost transportată la Spitalul de Urgență Craiova. Ulterior a fost dusă cu un elicopter SMURD la o unitate medicală din București, unde a decedat pe data de 7 septembrie 2019. 

Puşcărie pe viaţă pentru omor calificat

Inculpatul a fost arestat preventiv pe data de 14 august 2019, iar de atunci nu a mai ieşit din arest. A fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, în ianuarie 2020. A fost acuzat de omor calificat, tentativă de omor şi distrugere. Dosarul a fost înregistrat pr rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat vineri, pe 14 ianuarie.

Bărbatul a fost găsit vinovat pentru toate infracţiunile comise. Pentru omor calificat a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Pentru tentativă de omor a mai primit 6 ani de închisoare. A mai fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru trei infracţiuni de distugere. În final, după contopirea pedepselor, inculpatul a fost condamnat la detenţie pe viaţă. Instanţa a dispus ca inculpatul să rămână în continuare în arest.

Despăgubiri de peste o jumătate de milion de lei

Judecătorii doljeni au admis acţiunile formulate de părţile civile din dosar. Astfel, inculpatul a fost obligat să achite suma de 214.090 lei Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti. Acestă sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei.

De asemenea, instanţa a dispus ca inculpatul să achite rudelor tânărului decedat suma totală de 400.000 de lei drept daune morale. Mama victimei trebuie să primească şi suma de 52.000 de lei drept daune materiale. Bărbatul rănit urmează să primescă suma de 100.000 de lei drept daune morale. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS