12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentȘase morți, zeci de dispăruți după accidentul din mina de cărbune din Siberia

Șase morți, zeci de dispăruți după accidentul din mina de cărbune din Siberia

Cel puțin șase persoane au murit și zeci au fost date dispărute în subteran, după un accident la o mină de cărbune din Siberia, au declarat oficialii, potrivit France 24.

În interiorul minei de cărbune Listvyazhnaya, în regiunea Kemerovo, lângă orașul Belovo, se aflau 285 de persoane, când a avut loc accidentul, a declarat guvernatorul local Serghei Tsivilev pe Telegram.

Nu a existat nicio declarație oficială cu privire la natura accidentului de la mină, unde o explozie de metan din 2004 a ucis anterior 13 persoane.

Tsivilev a spus că cel puțin șase persoane au murit în accidentul de joi și că 49 au rămas în subteran.
„Nu există nicio comunicare cu ei”, a spus el.

Ministerul pentru situații de urgență a declarat că ceilalți din interiorul minei au fost evacuați la suprafață și că 45 de persoane au fost rănite.

Anchetatorii locali au spus că fumul s-a răspândit în mină în jurul orei 8:35, ora locală (0135 GMT).

Aceștia au spus că, pe baza unor informații preliminare, „un număr de muncitori au suferit intoxicație cu fum”.

Televiziunea de stat rusă a arătat imagini cu salvatori și anchetatori care lucrează la fața locului în zăpadă.

Mina Liztvyazhnaya a fost înființată în 1956 și este deținută de compania SDS-Ugol cu ​​sediul în orașul Kemerovo.

Pe lângă explozia din 2004, o altă explozie la mină a ucis cinci persoane în 1981, potrivit presei ruse.

Standarde slabe de siguranță

Accidentele miniere sunt destul de frecvente în Rusia și în fosta Uniune Sovietică, ca urmare a standardelor slabe de siguranță, a lipsei de supraveghere a condițiilor de muncă sau a echipamentelor vechi din epoca sovietică.

Într-unul dintre cele mai grave exemple recente, ruptura din octombrie 2019 a unui baraj ilegal la o mină de aur din Siberia care a provocat moartea a 17 persoane.

În aceeași lună, trei persoane au murit într-un accident la o mină din Arctica aparținând grupului Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel și paladiu.

În august 2017, opt persoane au dispărut după ce o inundație a cuprins o mină de diamante din Siberia, operată de compania rusă Alrosa, unul dintre cei mai mari producători de diamante brute din lume.

După aproximativ trei săptămâni, Alrosa a anunțat că oprește operațiunea de salvare.

Cel mai tragic accident minier din Rusia a avut loc la mina Raspadskaya din Siberia – cea mai mare mină de cărbune din Rusia – în vara anului 2010, ucigând 91 de persoane și lasând peste 100 de răniți.

Incidentul a fost rezultatul unei puternice explozii de metan, când mai mult de 300 de mineri se aflau înăuntru. O a doua explozie a prins apoi un grup de salvatori.

Pe lângă accidentele mortale, grupurile de ONG-uri au atras atenția asupra practicilor de mediu ale minelor din Rusia, unul dintre cei mai mari producători de aur din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS