16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Opt inculpați, trimiși în judecată în dosarul capturii de heroină din Constanța

(VIDEO) Opt inculpați, trimiși în judecată în dosarul capturii de heroină din Constanța

-

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 8 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.


Pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către un cetățean grec, specializat în introducerea în Europa, prin România, a unor importante cantități de heroină, disimulate în mărfuri importate legal, atât în regim containerizat, pe cale maritimă, până în portul Constanța, cât și prin intermediul unor mijloace de transport rutier ce aduceau marfă din Turcia – autotrenuri în care au creat compartimente speciale la nivelul remorcilor, pentru a ascunde drogurile.
Membrii grupului infracțional foloseau mărfuri legale, adesea role de bitum, piatră, lână, drojdie, care nu erau neapărat obiectul tranzacțiilor dintre importator și exportator, dar care aparțineau grupului, pentru a exista o acoperire legală atunci când efectuau transporturile de droguri.

Ruta drogurilor

Șoferii ce conduceau autotrenurile şi efectuau curse de transport marfă pe ruta Istanbul – Rotterdam, via România și retur erau coordonați de către un cetățean român care la rândul său le organiza împreună cu liderul grupării.
Același inculpat, cetățean român, s-a ocupat de realizarea formalităților privind importurile maritime de mărfuri în care erau disimulate drogurile şi a ţinut legătura cu comisionarul vamal pentru efectuarea demersurilor de depozitare sau scoatere a mărfurilor din Portul Constanța, apoi de organizarea transportului de mărfuri în care erau disimulate drogurile către destinațiile finale, stabilite de către lider care deținea și controla companii în mai multe state din Uniunea Europeană și pe care le folosea în activități comerciale aparent licite, menite să creeze un paravan pentru circuitul drogurilor.

Rețea destructurată în mai

Pentru transportul drogurilor, la o cursă realizată, transportatorii trebuiau să primească o sumă echivalentă cu un salariu net lunar, de aproximativ 2.000 – 2.250 euro, astfel încât să creeze aparența că banii reprezintă salariul şi nu plata transportului de droguri.
La data de 10.05.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat o percheziție asupra unor containere aflate în Portul Constanța, în urma căreia au fost depistate și ridicate 1428,33 kilograme heroină, cu puritate cuprinsă între 54,61% şi 57,93%, având o valoare de piață de aproximativ 71.500.000 euro.


În cauză a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu asupra sumei de 60.306 de euro, a unor mijloace de transport, în valoare totală de 158.180 de euro, cât şi asupra a 27 echipamente de „minare” Bitcoin în valoare de aproximativ 500.000 de euro.
Dosarul a fost instrumentat împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO.


Cauza a fost instrumentată cu sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța și al ofițerilor din cadrul Europol.
Suportul logistic și de specialitate a fost asigurat de către Eurojust.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Încep lucrările la Spitalul Regional Craiova! Ce firmă a...

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a...

ȘTIRI GdS