8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Percheziții la un clan acuzat de șantaj și lipsire de libertate

(VIDEO) Percheziții la un clan acuzat de șantaj și lipsire de libertate

-

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului Grupări Infracționale Violente din cadrul DGPMB au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj și lipsire de libertate.

Începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza municipiului București, în vederea comiterii infracțiunii de șantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept ”de taxă de protecție”.
Pe parcursul cercetării penale, s-a stabilit faptul că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparținându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracțional.

Impuneau taxă de protecție

Liderul direcționa ceilalți membri ai grupului la șantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare.
Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracțional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune și intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcție.

În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional procedau la intensificarea acțiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la șantierul imobilului și amenințarea angajaților. În final, de cele mai multe ori, în urma acțiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuși să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înțeleagă” cu liderul grupării și să-i remită acestuia ”taxa de protecție” impusă.

5 persoane aduse la audieri

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei și 5.500 de euro.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

Conform unor surse judiciare, anchetatorii de la crimă organizată l-ar fi ridicat pe Viorel Gongoi, bărbatul care în 2020 l-a amenințat și apostrofat pe fostul ministru al Internelor Marcel Vela într-o filmare video postată pe o rețea de socializare. Gongoi și clanul pe care îl coordonează ar fi amenințat, șantajat și lipsit de libertate un dezvoltator imobiliar din Sectorul 1 al Capitalei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:29

(VIDEO) Un monument istoric, cuprins de flăcări în Râmnicu...

UPDATE: În incendiu a ars pe lângă catapeteasma datând...

ȘTIRI GdS