31.8 C
Craiova
luni, 27 iunie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăEvenimentComisar-şef pensionat, condamnat a doua oară

Comisar-şef pensionat, condamnat a doua oară

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, pentru a doua oară, să condamne la trei ani de închisoare cu suspendare un fost şef al Serviciului Financiar din cadrul IPJ Dolj. Fostul poliţist, care s-a pensionat în 2014, este acuzat că şi-a acordat sporuri de aproape 30.000 de lei. Alţi 150.000 de lei ar fi ajuns în buzunarele inculpatului după ce ar fi trecut prin conturile unei asociaţii a poliţiştilor. Sentinţa Tribunalului Dolj nu a fost atacată cu apel şi a rămas definitivă.

Procurorii DNA anunţau, în noiembrie 2019, trimiterea în judecată a unui fost angajat al IPJ Dolj. Este vorba de un comisar-şef, la data faptelor șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul IPJ Dolj. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat abuzul în serviciu, falsul material, uzul de fals sau sustragerea de înscrisuri.
Anchetatorii au susţinut că, pe de o parte, inculpatul şi-a acordat diverse sporuri.

„În perioada februarie 2012 – februarie 2014, inculpatul P.L., în calitate de șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că, prin falsificarea statelor de plată, și-ar fi însușit fără drept sume de bani (spor pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale) la care nu avea dreptul, în valoare totală de 28.705 lei”, au precizat anchetatorii.

Documentele falsificate au aprobate de şeful IPJ Dolj „fără să cunoască faptul că statele de salarii aparținând Serviciului Financiar Contabilitate conțin mențiuni neadevărate în ceea ce privește salariul contabilului șef”, au susţinut procurorii.

Tranzacţii bancare din fondurile IPJ Dolj

Procurorii DNA au mai explicat că alte sume de bani ar fi ajuns în buzunarele fostului poliţist printr-o serie de tranzacţii bacare.
„În perioada 2010 – 2013, cu încălcarea prevederilor legale, același inculpat a dispus efectuarea unor tranzacții bancare nejustificate din fondurile financiare ale IPJ Dolj în contul bancar al unei asociații a polițiștilor, prin virarea unor sume de bani mai mari decât cele reținute cu titlu de cotizație din salariile membrilor, ulterior însușindu-și suma de 150.618 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.
Banii ar fi fost retraşi de inculpat din contul asociaţiei poliţiştilor în nouă rânduri, în anii 2010, 2012 şi 2013.

Comisar-şef pensionat, condamnat cu suspendare

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 8 noiembrie 2019. În octombrie, anul trecut, instanţa s-a pronunţat. Inculpatul şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat. Pentru infracţiunile reţinute de anchetatori a primit pedepse cuprinse între 6 luni şi un an şi şase luni de închisoare. După contopirea pedepselor, fostul poliţist a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, judecătorii au dispus ca inculpatul să presteze 90 de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a constatat că prejudiciul a fost recuperat în cursul judecăţii.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de procurorii DNA la Curtea de Apel Craiova.

Judecat pentru şase infracţiuni, condamnat pentru cinci

La începutul lunii februarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a admis apelul anchetatorilor. Instanţa a constatat că Tribunalul Dolj a omis să se pronunţe asupra uneia dintre cele şase infracţiuni de care a fost acuzat inculpatul.
„Analizând apelul, raportat la actele și lucrările dosarului, Curtea apreciază că este fondat, dar nu pentru motivele invocate, ci pentru faptul că prima instanță a omis să se pronunțe asupra unei infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată(…)”, se arată în hotărârea instanţei.

A doua pedeapsă, tot cu suspendare

Pe 4 februarie, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului de către judecătorii de la Tribunalul Dolj. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei pe data de 10 februarie. Pe 8 aprilie, judecătorii doljeni au dat o sentinţă în acest dosar. De data acesta, inculpatul a fost condamnat pentru toate cele şase infracţiuni. După contopirea pedepselor, a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare, tot cu suspendare.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, hotărârea instanţei nu a fost atacată cu apel şi a rămas definitvă pe data de 5 mai.

Reprezentaţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că fostul șef Serviciu Financiar Contabilitate s-a pensionat încă din anul 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS