11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentComisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor, condamnat cu suspendare

Comisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor, condamnat cu suspendare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să-l condamne la trei ani de închisoare cu suspendare pe fostul şef al Serviciului Financiar din cadrul IPJ Dolj. Fostul poliţist, care s-a pensionat încă din 2014, este acuzat că şi-a acordat sporuri de aproape 30.000 de lei. Alţi 150.000 de lei ar fi ajuns în buzunarele inculpatului după ce au trecut prin conturile unei asociaţii a poliţiştilor. Hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DNA dispuneau, în noiembrie 2019, trimiterea în judecată a unui fost angajat al IPJ Dolj. Este vorba de un comisar-şef, la data faptelor șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul IPJ Dolj. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat abuzul în serviciu, falsul material, uzul de fals sau sustragerea de înscrisuri.
Anchetatorii au susţinut că, pe de o parte, inculpatul şi-a acordat diverse sporuri.

„În perioada februarie 2012 – februarie 2014, inculpatul Peca Leontin, în calitate de șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul IPJ Dolj, și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că, prin falsificarea statelor de plată, și-ar fi însușit fără drept sume de bani (spor pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale) la care nu avea dreptul, în valoare totală de 28.705 lei”, au explicat procurorii DNA.

Tranzacţii bancare „nejustificate”

Anchetatorii au mai precizat că o sumă mult mai mare ar fi ajuns în buzunarele fostului poliţist printr-o serie de tranzacţii bacare. Este vorba de cotizaţiile făcute de poliţişti pentru o asociaţie a poliţiştilor.
„În perioada 2010 – 2013, cu încălcarea prevederilor legale, același inculpat a dispus efectuarea unor tranzacții bancare nejustificate din fondurile financiare ale IPJ Dolj în contul bancar al unei asociații a polițiștilor, prin virarea unor sume de bani mai mari decât cele reținute cu titlu de cotizație din salariile membrilor, ulterior însușindu-și suma de 150.618 lei”, au mai susţinut anchetatorii.

În acest dosar, IPJ Dolj s-a constituit parte civilă cu sumele de bani care ar fi fost însuşite ilegal de fostul poliţist.

Pedepasă cu suspendare la Tribunalul Dolj

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 8 noiembrie 2019. Ieri, după câteva termene de judecată, judecătorii doljeni s-au pronunţat.
Inculpatul a găsit vinovat pentru infracţiunile reţinute de anchetatori şi a primit pedepse cuprinse între 6 luni şi un an şi şase luni de închisoare. După contopirea pedepselor, fostul poliţist a fost condamnat la trei ani de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

De asemenea, judecătorii au dispus ca inculpatul să presteze 90 de muncă în folosul comunităţii. În final, instanţa a constatat că prejudiciul a fost recuperat în cursul judecăţii.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Pensionar din 2014

Reprezentaţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că fostul șef Serviciu Financiar Contabilitate s-a pensionat încă din anul 2014.
De altfel, în primăvara anului 2014, Gazeta de Sud a scris despre problemele de la Serviciul Financiar Contabilitate din cadrul IPJ Dolj. Tot atunci, reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că neregulile au fost descoperite chiar de… şeful Serviciului Financiar.

„Pe 25.02.2014, contabilul-şef al IPJ Dolj a prezentat conducerii unităţii un raport în conţinutul căruia menţiona că, la întocmirea «Declaraţiei 205» privind veniturile realizate în anul 2013, a constatat existenţa unor diferenţe între veniturile încasate lunar în cursul anului trecut”, a explicat atunci purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS