8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost primar din Calafat, eliberat condiţionat

Fost primar din Calafat, eliberat condiţionat

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus eliberarea condiţionată din penitenciar al fostului edil din Calafat, Mircea Guţă. Hotărârea instanţei este definitivă. În mai 2018, fostul primar a fost condamnat la 4 ani şi 11 luni de închisoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Procurorii DNA au susţinut că, în schimbul unui autoturism, Guță a făcut o serie de achiziții păguboase pentru bugetul orașului. 

Fostul edil din Calafat şi administratorul unor societăți comerciale, au fost trimiși în judecată în iulie 2014. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA din Craiova.

Anchetatorii au explicat că edilul ar fi comis infracţiunile începând cu anul 2008.

”În perioada 2008-2011, inculpatul Guță Mircea Marinel, în calitate de primar al Municipiului Calafat și ordonator principal de credite, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a dispus achiziționarea mai multor bunuri și materiale din fondurile autorității locale, prin procedura achiziției directe, de la firmele administrate de inculpatul Coman Constantin.
Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispozițiile OUG nr. 34/2006, deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite iar, facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente”, au susținut procurorii DNA.

Pentru derularea acestor achiziții, Guță ar fi primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler. Anchetatorii au mai explicat atuncă că prejudiciul cauzat bugetului municipiului Calafat a fost evaluat la 403.041,93 euro.

Condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Craiova

În martie 2017, Tribunalul Dolj a dat o primă sentinţă în acest dosar. Guţă a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită. Coman a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise. Instanța a mai dispus ca cei doi inculpați să achite prejudiciul produs Primăriei Calafat. Prejudiciul a fost calculat la suma totală de 1.399.220 de lei în urma unei expertize contabile făcute în cursul judecății.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat în mai 2018. De data aceasta, fostul edil a fost condamnat la 4 ani şi 11 luni închisoare. Coman a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Fost primar din Calafat, eliberat condiţionat din penitanciar

Fostul edil a fost încarcerat pe data de 23 mai 2018. În noiembrie 2020, Judecătoria Craiova a respins o primă cerere de elliberarea condiţionată a condamnatului.

La începutul lunii februarie, anul acesta, Penitenciarul a propus din nou eliberarea deţinutului. Acţiunea a fost respinsă de instanţă pe 2 martie. Judecătorii au susţinut nu există indicii că pedeapsa şi-a atins scopul.

„Din caracterizarea depusă la dosar rezultă că persoana condamnată, pe perioada executării pedepsei, nu a fost sancționată disciplinar, a fost recompensată de 14 ori, a avut un comportament corespunzător, a participat la programe și activități de reintegrare socială, a participat activ la programul de pregătire pentru liberare, implicându-se în ședințele grupului(…).

Având în vedere gravitatea infracțiunii pentru care a fost condamnat, precum și perioada de pedeapsă rămasă de executat din pedeapsa aplicată, se reține că nu există suficiente și serioase indicii în sensul că pedeapsa închisorii aplicată condamnatului si executată până la acest moment și-a atins scopul înainte de a fi expirat durata stabilită prin hotărârea de condamnare, astfel încât subzistă necesitatea executării în continuare a pedepsei”, se arată în hotărârea instanţei.

Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost contestată de fostul edil la Tribunalul Dolj. Săptămâna trecută, instanţa a admis acţiunea şi a dispus eliberarea condiţionată a persoanei condamnate. Hotărârea Tribunalului Dolj este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS