11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDoi "carderi" bulgari, condamnaţi la Tribunalul Dolj

Doi „carderi” bulgari, condamnaţi la Tribunalul Dolj

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus condamnarea a doi cetăţeni bulgari acuzaţi de comiterea de fraude informatice. Au primit pedepse de un an şi şapte luni, respectiv doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Cei doi au fost reţinuţi în iunie 2019, după ce montaseră dispozitive pentru copierea datelor cardurilor de credit pe un bancomat din Drobeta Turnu Severin.

Procurorii DIICOT din Craiova anunţau, în iunie 2019, reţinerea a doi cetăţeni bulgari. Aceştia au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive informatice și deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori.

Anchetatorii au explicat atunci că cei doi inculpaţi au acţionat în mai multe oraşe din Oltenia.

„Acţiunea a fost organizată ca urmare a datelor obţinute de organele de urmărire penală, care atestau existenţa unei grupări infracţionale, formată din cetăţeni bulgari, care ar fi montat pe ATM-uri bancare, din zona Olteniei, dispozitive de copiere a datelor cardurilor bancare, activităţi cunoscute generic sub denumirea de „skimming”.

Astfel, poliţiştii au surprins în flagrant delict doi cetăţeni bulgari, de 35 şi 47 de ani, în timp ce ar fi instalat dispozitive skimming, destinate copierii datelor cardurilor bancare și înregistrării codurilor PIN, pe un ATM bancar din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi”, au explicat oamenii legii.

Aparatură montată pe bancomate din agenţii bancare

Anchetatorii au stabilit că, de regulă, cei doi montau aparatura pe bancomate din agenţii bancare.

„Ca mod de operare s-a reținut faptul că, în timp ce unul dintre inculpați asigura paza, celălalt inculpat intra în interiorul agențiilor bancare, unde monta pe ATM un dispozitiv de culoare verde, cu o decupătură pe mijloc. Dispozitivul era montat peste fanta de introducere a cardului bancar. Inculpatul monta şi un dispozitiv artizanal de culoare gri, de aproximativ 8×8 cm, destinat înregistrării video a codurilor PIN tastate de utilizatorii ATM-ului”, au mai precizat anchetatorii.

Cei doi bulgari au fost reţinuţi pe 23 iunie 2019. În aceeaşi zi au fost arestaţi preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Inculpaţii au fost arestaţi preventiv până în ianuarie 2020.

Doi „carderi” bulgari, condamnaţi cu suspendare

Cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată în octombrie 2019. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat la sfârşitul lunii martie, anul acesta.

Cei doi cetăţeni bulgari au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Au primit pedepse de un an şi şapte luni, respectiv doi ani şi opt luni. Pedepsele sunt cu suspendare.

Instanţa a mai dispus ca inculpaţii să preszeze muncă în folosul comunităţii la SC Salubritate Craiova sau la Compania de Apă. Unul dintre inculpaţi trebuie să preteze 60 de zile, iar celălalt 90 de zile. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS