3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi carderi bulgari în arestul IPJ Dolj

Doi carderi bulgari în arestul IPJ Dolj

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să prelungească mandatele de arestare emise pe numele a doi bulgari acuzaţi de comiterea de fraude informatice. Cei doi au fost arestaţi la sfârşitul lunii iunie, după o acţiune de prindere în falgrant. Bulgarii au fost ridicaţi după ce montaseră dispozitive pentru copierea datelor cardurilor de credit pe un bancomat din Drobeta Turnu Severin.

Procurorii DIICOT din Craiova anunţau, la sfârşitul lunii iunie, reţinerea a doi cetăţeni bulgari, cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive informatice și deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori.

Cei doi bulgari au fost prinşi în Drobeta Turnu Severin de ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate în timp ce montau dispozitive skimming pe un bncomat.
Anchetatorii au explicat atunci că cei doi inculpaţi au acţionat în mai multe oraşe din România, unele din Oltenia. „Începând cu luna iunie 2019, inculpații D.M.V. și H.D.V. au montat și ridicat mai multe dispozitive tip skimmer și dispozitive de înregistrare video a tastării codului PIN, pe diferite ATM-uri amplasate în mai multe orașe de pe teritoriul României. Scopul era de a înregistra datele cardurilor bancare care utilizau bancomatul și, împreună cu codul PIN tastat și înregistrat de camera video, de a falsifica instrumentele de plată electronică în vederea efectuării unor retrageri frauduloase de numerar”, au precizat procurorii DIICOT.

Aparatură montată pe bancomate din agenţii bancare

Anchetatorii au stabilit că, de regulă, cei doi montau aparatura pe bancomate din agenţii bancare.

„Ca mod de operare s-a reținut faptul că, în timp ce unul dintre inculpați asigura paza, celălalt inculpat intra în interiorul agențiilor bancare, unde monta pe ATM un dispozitiv de culoare verde, cu o decupătură pe mijloc. Dispozitivul era montat peste fanta de introducere a cardului bancar. Inculpatul monta şi un dispozitiv artizanal de culoare gri, de aproximativ 8×8 cm, destinat înregistrării video a codurilor PIN tastate de utilizatorii ATM-ului”, au mai precizat oamenii legii.

Cei doi bulgari au fost reţinuţi pe 23 iunie, iar în aceeaşi zi au fost arestaţi preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.
„Dispune luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Dakev Martin Veneciev, pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data de 23.06.2019 şi până la data de 22.07.2019, inclusiv. Dispune luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Hristov Dimitar Velkov, pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data de 23.06.2019 şi până la data de 22.07.2019, inclusiv”, au hotărât magistraţii doljeni.

Mandate prelungite la cererea anchetatorilor

Mandatele de arestare emise de instanţă pe numele inculpaţilor au fost prelungite la cererea anchetatorilor. Ultima oară, acest lucru s-a întâmplat vineri, pe 9 august.
„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova. Prelungeşte măsura arestării preventive cu privire la fiecare dintre inculpaţii Dakev Martin Veneciev şi Hristov Dimitar Velkov pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 22.08.2019 până la data de 20.09.2019, inclusiv”, se arată în hotărârea instanţei, care poate fi contestată de cei doi bulgari.

SursaDIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS