4.8 C
Craiova
vineri, 16 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Eveniment Pensionară condamnată cu suspendare pentru camătă

Pensionară condamnată cu suspendare pentru camătă

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins apelul formulat de o pensionară de 78 de ani, trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de camătă. Hotărârea instanţei este definitivă. În iulie 2020, femeia a fost condamnată de Judecătoria Craiova la doi ani de închisoare cu suspendare. Anchetatorii au susţinut că femeia a acordat împrumuturi între 3.000 şi 20.000 de lei, pentru care a perceput o dobândă de 10% pe lună.

Femeia de 78 de ani a fost trimisă în judecată în octombrie 2018, sub acuzaţia de camătă. Anchetatorii au susţinut că femeia a acordat mai multe împrumuturi cu dobândă. În toate cazurile, dobânda a fost de 10% pe lună.

„În perioada anilor 2010-2014, inculpata, fără a fi autorizată în acest sens, a dat cu împrumut diferite sume de bani, ca îndeletnicire, la mai multe persoane, de la care a solicitat și primit dobândă pentru împrumuturile acordate.
În unele cazuri, pentru a se asigura de recuperarea banilor și pentru a masca dobânda solicitată, inculpata a încheiat contracte de împrumut legalizate la notar, în care erau stipulate sume de bani mult mai mari față de cele împrumutate, diferența față de suma inițială reprezentând dobânda percepută de aceasta”, au explicat anchetatorii.

Camătă legalizată la notar

În urma anchetei s-a mai stabilit că femeia de 78 de ani a făcut scandal la locul de muncă al unei persoane împrumutate.

„În anul 2012, inculpata a acordat suma de 16.500 lei cu titlu de împrumut cu o dobândă lunară de 10 % soților B. Întrucât în anul 2013 persoanele vătămate i-au restituit doar suma de 2.000 lei, cu titlu de dobândă, inculpata a mers, în mai multe rânduri la locul de muncă al părții civile, care ocupa funcția de secretară la o școală din sistemul public de învățământ, unde, fără rețineri și de multe ori, prin folosirea de injurii și amenințări la adresa acesteia, a solicitat restituirea sumei de bani împrumutate ori a dobânzii scadente”, a mai reţinut instanţa.

În final, pentru a scăpa de scandal, secretara a încheiat un document notarial privind un împrumut de 36.500 de lei. Diferenţa faţă de suma iniţială reprezenta dobânda.
Pentru că nu a reuşit să restituie acestă suma, secretara a fost executată silit de un executor judecătoresc.

Împrumuturi cu dobândă pentru consăteni

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat în iulie 2020. Instanţa a reţinut că inculpata a împrumutat cu dobândă mai mulţi consăteni.

„Inculpata are vârsta de 78 de ani, este pensionară și locuiește în(…). Potrivit probatoriului administrat în cauză, instanța a reținut că, în ciuda vârstei înaintate a inculpatei, în perioada anilor 2010 – 2014, aceasta obișnuia să acorde consătenilor săi împrumuturi cu diferite sume de bani, pentru unele dintre acestea percepând și dobândă”, se arată în motivarea instanţei.

Inculpata a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru camătă. Instanţa nu a putut obliga inculpata să presteze muncă în folosul comunităţii datorită… vârstei înaintate.

„Constată imposibilitatea obligării inculpatei la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii din cauza vârstei înaintate a acesteia şi a afecţiunilor de care suferă”, se arată în hotărârea instanţei.

Pensionară condamnată definitiv cu suspendare

Judecătoria Craiova a obligat inculpata să achite daune materiale părţilor civile din dosar. În plus, judecătorii au dispus confiscarea de la inculpată a sumelor împrumutate şi a dobânzilor încasate. Este vorba de suma totală de 45.100 lei.

De asemenea, instanţa a anulat toate actele de executare silită întocmite de executorul judecătoresc pentru suma de 36.500 de lei.
Hotărârea instenţei a fost atacată cu apel de inculpată la Curtea de Apel Craiova. La sfârşitul lunii martie, instanţa a respins apelul formulat de inculpată. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscopul de weekend

BerbecEste bine să te ocupi numai de planurile dumneavoastră...

ȘTIRI GdS

Mai multe locuri ATI Covid în Dolj. Toate, ocupate

De câteva zile, a crescut numărul locurilor la terapie intensivă din judeţul Dolj, după ce Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş" a mai...

Doi angajați ai CJ Gorj, reținuți în dosarul „Ydail”

Doi angajați ai Consiliului Județean Gorj au fost reținuți joi seară în dosarul „Ydail”. Astfel, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice,...

122 de foști parlamentari își cer înapoi pensiile speciale,...

122 de foști deputați și senatori își vor pensiile speciale înapoi, la două luni de când au fost abrogate. Conform G4Media.ro, au depus acțiuni în...

Guvernul a aprobat programul de susţinere a producţiei de...

Guvernul a aprobat, joi, o Hotărâre pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi“, precum şi pentru...

Liviu Dragnea cere în instanţă eliberarea condiționată

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiţionat din închisoare, unde execută o pedeapsă de 3 ani...

Coronavirus Europa: Ponderea persoanelor de peste 80 de ani...

Ponderea persoanelor de peste 80 de ani care mor de Covid-19 a scăzut în Europa la cel mai scăzut nivel de la debutul pandemiei,...