11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentComisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor, la rejudecare

Comisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor, la rejudecare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj urmează să se pronunţe a doua oară în dosarul în care a fost deferit justiţiei şeful Serviciului Financiar din cadrul IPJ Dolj la data faptelor. Fostul poliţist, care s-a pensionat în 2014, este acuzat că şi-a acordat sporuri de aproape 30.000 de lei. Alţi 150.000 de lei ar fi ajuns în buzunarele inculpatului după ce au trecut prin conturile unei asociaţii a poliţiştilor. Iniţial, în octombrie 2020, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat la trei ani de închisoare cu suspendare. În februarie, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului. Instanţa a constatat că, deşi inculpatul a fost deferit justiţiei pentru comiterea a şase infracţiuni, Tribunalul Dolj s-a pronunţat numai pentru cinci.

Procurorii DNA anunţau, în noiembrie 2019, trimiterea în judecată a unui fost angajat al IPJ Dolj. Este vorba de un comisar-şef, la data faptelor șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul IPJ Dolj. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat abuzul în serviciu, falsul material, uzul de fals sau sustragerea de înscrisuri.
Anchetatorii au susţinut că, pe de o parte, inculpatul şi-a acordat diverse sporuri.

„În perioada februarie 2012 – februarie 2014, inculpatul P.L., în calitate de șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că, prin falsificarea statelor de plată, și-ar fi însușit fără drept sume de bani (spor pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale) la care nu avea dreptul, în valoare totală de 28.705 lei”, au precizat anchetatorii.
Documentele falsificate au aprobate de şeful IPJ Dolj „fără să cunoască faptul că statele de salarii aparținând Serviciului Financiar Contabilitate conțin mențiuni neadevărate în ceea ce privește salariul contabilului șef”, au stabilit anchetatorii.

Tranzacţii bancare din fondurile IPJ Dolj

Procurorii DNA au au mai susţinut că alte sume de bani ar fi ajuns în buzunarele fostului poliţist printr-o serie de tranzacţii bacare.
„În perioada 2010 – 2013, cu încălcarea prevederilor legale, același inculpat a dispus efectuarea unor tranzacții bancare nejustificate din fondurile financiare ale IPJ Dolj în contul bancar al unei asociații a polițiștilor, prin virarea unor sume de bani mai mari decât cele reținute cu titlu de cotizație din salariile membrilor, ulterior însușindu-și suma de 150.618 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.
Banii ar fi fost retraşi de inculpat din contul asociaţiei poliţiştilor în nouă rânduri, în anii 2010, 2012 şi 2013.

Comisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor, condamnat cu suspendare

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 8 noiembrie 2019. În octombrie, anul trecut, instanţa s-a pronunţat. Inculpatul şi-a recunoscut faptele şi a fost condmanat. Pentru infracţiunile reţinute de anchetatori şi a primit pedepse cuprinse între 6 luni şi un an şi şase luni de închisoare. După contopirea pedepselor, fostul poliţist a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, judecătorii au dispus ca inculpatul să presteze 90 de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a constatat că prejudiciul a fost recuperat în cursul judecăţii.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de procurorii DNA la Curtea de Apel Craiova.

Judecat pentru şase infracţiuni, condamnat pentru cinci

La începutul lunii februarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a admis apelul anchetatorilor. Nu însă pentru motivele invocate de aceştia. Procurorii DNA au susţinut că Tribunalul Dolj „a făcut o individualizare greșită a pedepsei și a modalității de executare, având în vedere gravitatea infracțiunilor, numărul mare al infracțiunilor comise, numărul mare al actelor materiale”. De asemenea, procurorii au mai susţinut că instanţa de fond trebuia să precizeze două instituţii unde inculpatul poate face muncă în folosul comunității.

Instanţa a constatat că Tribunalul Dolj a omis să se pronunţe asupra uneia dintre cele şase infracţiuni de care a fost acuzat inculpatul.
„Analizând apelul, raportat la actele și lucrările dosarului, Curtea apreciază că este fondat, dar nu pentru motivele invocate, ci pentru faptul că prima instanță a omis să se pronunțe asupra unei infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată(…)”, se arată în hotărârea instanţei.

Comisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor, rejudecat

Pe 4 februarie, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului de către judecătorii de la Tribunalul Dolj. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei pe data de 10 februarie. La termenul de pe 31 martie, instanţa a amânat pronunţarea pentru data de 8 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS