12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCum au intervenit pompierii la incendiul de la Psihiatrie

Cum au intervenit pompierii la incendiul de la Psihiatrie

Pompierii doljeni au oferit, ieri, mai multe informaţii despre intervenţia de la Clinica de Psihiatrie din Craiova. Reprezentanţii ISU Dolj au explicat care a fost cauza incendiului care a izbucnit, luni noaptea, la parterul clădirii, dar şi de ce o parte dintre autospeciale au ajuns la altă unitate medicală. Trei cadre medicale au suferit leziuni după ce au sărit de la etajul I al Clinicii de Psihiatrie, de frica incendiului.

Potrivit pompierilor doljeni, prima intervenție pentru stingerea incendiului a fost asigurată de Detașamentul 2 de Pompieri Craiova.

„Subunitatea s-a deplasat la intervenție în primă instanță cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță tip B2. Acestea au fost urmate la scurt timp de încă o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime. Menționăm că pentru stingerea incendiului produs au acționat efectiv numai autospecialele de la această subunitate de intervenție, dată fiind situația constatată la locul intervenției și amploarea incendiului, care a fost lichidat în scurt timp prin crearea dispozitivului de intervenție și refularea de apă”, au precizat reprezentanţii ISU Dolj.

La la locul intervenției, pompierii au fost găsit 18 pacienți și 5 cadre medicale autoevacuate. Trei cadre medicale care au suferit leziuni după ce au sărit de la etajul I al clădirii. Cele trei persoane au fost transportate la Spitalul de Urgenţă Craiova.

O parte dintre autospeciale au ajuns la alt spital

Problema a fost că autospecialele trimise de Detaşamentul 1 au ajuns la altă unitate medicală.

„În scopul asigurării unei intervenții eficiente s-a decis ca imediat, fără a se mai aștepta, să fie suplimentate forțele și mijloacele de intervenție la locul incendiului. În acest sens a fost alertat și trimis în sprijin Detașamentul 1 de Pompieri Craiova, care s-a deplasat la intervenție în primă instanță cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, urmate imediat, succesiv, de o autospecială de descarcerare grea, încă o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime.

Precizăm că autospecialele de la această subunitate au ajuns inițial la o altă unitate sanitară din zonă, aflată pe traseul de deplasare, întrucât echipajul aflat în prima autospecială, din fruntea colonei de deplasare, a avut impresia că observă semnalele luminoase ale unei ambulanțe aflate în incinta acelei unități sanitare și crezând că acolo este incendiul”, au mai explicat pompierii doljeni.

Aceştia din urmă mai spun că, în ciuda confuziei, autospecialele au ajuns la locul incendiului în scurt timp. De altfel, nu a mai fost necesară intervenţia forţelor de la Detaşamentul 1. Asta pentru că incendiul fusese stins deja de pompierii de la Detaşamentul 2.

Incendiul a fost provocat de o pacientă

Potrivit managerului Spitalului de Neuropsihiatrie, Anca Tudor, o pacientă a aprins cu o brichetă salteaua din salonul în care era internată. „Pacienții de aici nu sunt închiși. Ies în curte, se plimbă, socializează. Ei sunt verificați în spital să nu aibă astfel de obiecte asupra lor, dar nu poți să stai permanent cu ochii pe toți, mai ales că, repet, nu sunt izolați“, a spus Anca Tudor.

De altfel, pompierii doljeni au stabilit că incendiul a fost provocat intenţionat.

„Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea intenţionată a sursei de aprindere.

În urma incendiului au ars materiale textile, covor PVC, transformator electric 220V – 24V. S-au degradat tâmplaria PVC, suprafaţă vitrată, zugrăveala încăperilor, camera de supraveghere video, vopseaua uşilor metalice, tavanul de rigips, corpuri de iluminat, tocăria uşilor, zugrăveala încăperilor învecinate”, au mai explicat pompierii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS