8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentA cumpărat de pe un OLX fals și a rămas fără bani

A cumpărat de pe un OLX fals și a rămas fără bani

-

Un craiovean a formulat o plângere în care susține că a fost păgubit cu aproape 4.000 de lei, după ce a achitat un produs pe o pagină de internet care era similară cu olx.ro. Polițiștii doljeni au întocmit un dosar penal pentru fraudă informatică. În decembrie, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a lansat o alertă privind tentative de fraudă prin OLX.

Potrivit polițiștilor doljeni, incidentul a avut loc miercuri, pe 27 ianuarie.

”În ziua de 27 ianuarie, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Dolj au fost sesizați de un tânăr din Craiova, despre faptul că aceeași zi, sub pretextul achiziționării unui produs de pe site-ul de comerț online www.olx.ro, a fost determinat să introducă datele de identificare ale cardului său bancar, creându-i percepția că acesta este similar platformei olx.ro, în vederea primirii contravalorii produsului. Ulterior a fost efectuată o tranzacție online în valoare de 3.983,43 lei.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic și accesul ilegal la un sistem informatic”, au precizat oamenii legii.

Alerta Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

În decembrie, anul trecut, CERT-RO a lansat o alertă privind o serie de tentative de fraudă prin intermediului OLX.

”Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont”, se arată în comunicat. 

Se pare că fraudele funcționează și în sens invers, adică în cazul unor bunuri puse la vânzare pe OLX. În acest caz, cumpărătorul este sfătuit să facă plata pe o pagină care pare identică cu olx.ro.

Sfaturile polițiștilor

Pentru a nu deveni victimă a unei infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Site-uri de comerț online” IPJ Dolj recomandă:

Pentru primirea unei sume de bani în contul bancar, nu sunt necesare datele cardului bancar! Sunt necesare doar contul IBAN al persoanei care urmează să primească suma de bani și numele acesteia!

Verificați cu atenție adresa paginii web pe care vi se solicită datele personale!

Evitați deschiderea unor link-uri/atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate!

Purtați discuții cu cumpărătorul doar pe chat-ul site-ului de cumpărături online pentru a putea fi ajutați în caz de fraudă! Nu acceptați să mutați discuțiile pe aplicații de comunicare!

Folosiți carduri bancare pentru cumpărături online care oferă servicii suplimentare de siguranță a plății.

Prin introducerea și validarea unui cod de tip ”3D-SECURE” primit din partea băncii, dumneavoastră aprobați efectuarea unei plăți, nu încasarea unei sume de bani în contul propriu!

Verificați ofertele primite! Nu vă grăbiți să acceptați orice promoție care sună atractiv! Poate fi o încercare de fraudă!

Pentru cumpărături online de la persoane fizice, folosiți serviciul „Livrare cu plata ramburs” împreună cu serviciul „Livrare cu verificare”.

De altfel, și OLX vine cu o serie de recomandări pentru a nu deveni victime alte unor fraude.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:01:36

Locatarii din blocul care a explodat s-au întors după...

Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele...

ȘTIRI GdS