10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentÎncă cinci ani de închisoare pentru Adrian Mititelu

Încă cinci ani de închisoare pentru Adrian Mititelu

Finanţaţorul echipei de fotbal U Craiova 1948, Adrian Mititelu, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la cinci ani de închisoare cu executare. Este vorba de un dosar de evaziune fiscală, instrumentat de procurorii DIICOT-Structura Centrală. Pedeapsa cuprinde şi cei trei ani de închisoare primită de Mititelu în dosarul privind transferul fotbalistului Mihai Costea la Steaua Bucureşti. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DIICOT anunțau, pe 29 octombrie 2014 trimiterea în judecată a nouă inculpați. Au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani și folosirea cu rea-credință a bunurilor firmei. Anchetatorii au susţinut că grupul infracţional ar fi comis infracţiunile prin intermediul unor firme.

„Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul Mititelu Adrian Marin a iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi inculpaţii Ionescu Ştefan, Preoteasa Gigel, Negru Nuţi Claudia, Joavină Gheorghe Sorin, Oprea Gigi Cristain, Roşianu Daniel, Mitran Sorin, Trandafir Fănel şi Crăciunoiu Iancu, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme Maxitec, respectiv Regional Media din judeţul Dolj”, au susţinut procurorii DIICOT.

Prejudiciul a fost calculat de anchetatori la peste 20 milioane de lei

Anchetatorii au mai susţinut că, „în perioada 2003 – 2006, inculpaţii, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari/asociaţi atât  cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive. Totodată, aceştia au omis evidenţierea în aceste documente a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este în cuantum total de 23.414.211,39 lei”.

De asemenea, procurorii DIICOT au susţinut că cinci dintre inculpaţi ar fi folosit cu rea-credinţă bunurile SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL, „într-un scop contrar intereselor acestora, diminuându-le astfel capitalul social”.

În plus, inculpaţii din acest dosar au fost acuzaţi că „au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 555.384 ron, corespunzătoare relaţiilor comerciale dintre SC Ediție Specială de Oltenia SA şi Regional Media SA şi a sumei de 3.319.230,76 euro, corespunzătoare vânzării suprafeţei de 23,50 ha teren de pe raza judeţului Dolj”.

Încă cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Procurorii DIICOT au susținut, în octombrie 2014, că dosarul penal a fost trimis spre soluționare Tribunalului București. În martie 2016, instanța a hotărât să trimită dosarul magistraților de la Tribunalul Dolj. Judecătorii doljeni au început judecarea inculpaţilor din acest dosar în aprilie 2016.

Miercuri, pe 13 ianuarie, instanţa s-a pronunţat.

Instanţa a achitat inculpaţii pentru constituirea unui grup infracţional şi spălare de bani. În cazul a doi inculpaţi acuzaţi de evaziune fiscală, instanţa a constatat că nu există probe că aceştia au săvârșit infracțiunea.

Pe de altă parte, judecătorii au constatat că infracţiunile de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a bunurilor societății s-au prescris. Acesta este motivul pentru care s-a dispus încetarea procesului penal faţă de şase inculpaţi, printre care şi Adrian Mititelu.

De altfel, dintre cei nouă inculpaţi, numai Adrian Mitielu a fost condamnat. Acesta a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Pedeapsa a fost contopită cu cea de trei ani de închisoare, primită în noiembrie, în dosarul privind transferul jucătorului Mihai Costea. În final, Adrian Mititelu urmează să execute pedeapsa cea mai grea, cea de cinci ani de închisoare. În plus, opt dintre inculpaţii din acest dosar au fost obligaţi să achite Fiscului suma de 18.607.330 lei.

Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Adrian Mititelu este deja în penitenciar

La începutul lunii noiembrie 2020, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-l condamne la trei ani de închisoare cu executare pe Adrian Mititelu. Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA la data faptelor, a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Iniţial, în februarie 2019, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-i achite pe cei doi inculpaţi. Procurorii DNA au susţinut că faptele au fost comise cu ocazia transferului jucătorului Mihai Costea la Steaua București. Sentinţa instanţei este definitivă, aşa că în seara zilei de 5 noiembrie, Adrian Mititelu a fost încarcerat în penitenciar.

Reacţia lui Adrian Mititelu Jr.

După pronunţarea sentinţei, fiul lui Adrian Mititelu a reacţionat pe Facebook.

„La Craiova, ca la nimeni! Tatăl meu a fost astăzi condamnat de către Tribunalul Dolj la 5 ani de închisoare pentru o presupusă faptă de evaziune fiscală în formă continuată din urmă cu 17 ani! Toţi ceilalţi 9 inculpati din dosar au fost însă achitati pentru aceeaşi faptă. Mai putin tatăl meu! La toţi ceilaţi 9 inculpaţi s-a aplicat prescripţia, mai puţin tatălui meu, deoarece se numeşte Adrian Mititelu! Sistemul judiciar din Romania este unul infect!”, a transmis Adrian Mititelu Jr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS