9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentRegistratorul șef al OCPI Dolj, judecat pentru luare de mită

Registratorul șef al OCPI Dolj, judecat pentru luare de mită

Procurorii DNA au anunțat, ieri, trimiterea în judecată a registratorului șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj la data faptelor. În același dosar a fost deferit justiției administratorul unei societăți comerciale. Infracțiunile reținute de procurorii anticorupție sunt luarea, respectiv darea de mită. Mita de aproape 200.000 de lei ar fi constat în manopera și materialele de construcții pentru un imobil. În schimbul acestor foloase, inculpata ar fi admis 23 de cereri de reexaminare a încheierilor de carte funciară formulate de administratorul cu pricina.

Anchetatorii susțin că registratorul șef al OCPI Dolj ar fi comis fapta de de luare de mită între anii 2013-2015.

”În perioada 2013–2015, inculpata Chimoiu Augustina Costinela, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la celălalt inculpat foloase necuvenite constând în execuția de lucrări de construcții în valoare de 199.570 lei (manoperă și materiale de construcții) la un imobil pe care aceasta îl deține în județul Dolj. Banii respectivi ar fi fost primiți de inculpată pentru a admite un număr de 23 de cereri de reexaminare a încheierilor de carte funciară formulate de omul de afaceri, care, anterior, fuseseră respinse pentru diferite motive de către colegii inculpatei”, au precizat anchetatorii.

Registratorul șef al OCPI Dolj, la judecată

Procurorii DNA au mai explicat că s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatei. În ultima declarație de avere făcută publică de OCPI Dolj figurează patru terenuri deținute de inculpată în comuna Ghercești.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii. Acest dosar a fost înrehistrat pe rolul intanței pe data de 16 noiembrie. Urmează procedura de cameră preliminară.

Italianul acuzat de înşelăciuni cu imobile, cercetat în alt dosar

Celălalt inculpat din dosar este un cetățean italian implicat într-o serie de scandaluri imobiliare. De altfel, Gazeta de Sud a scris încă din 2017 despre scandalul legat de contruirea unui imobil în centrul Vechi al Craiovei, în care ar fi fost implicat italianul Vincenzo Ioele (Emilio). 

Blocul construit de italianul Emilio în centrul Craiovei, intabulat și vândut cu scandal

Atunci, judecătorii au desființat definitiv actul prin care italianul a intabulat în cartea funciară apartamentele din blocul construit în str. Romain Rolland nr. 1. Instanța a concluzionat că documentul nu ar fi fost legal. În motivarea hotărârii, magistrații au arătat că registratorul-șef era obligat să verifice legalitatea actului de apartamentare.

Mai trebuie spus că, în septembrie, procurorii DIICOT au anunțat reţinerea cetățeanului italian. Acesta este suspectat de comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune. Ulterior, suspectul a fost plasat sub control judiciar.

”Inculpatul, cetățean italian, ajutat de alte patru persoane, a indus în eroare un număr de 24 de persoane vătămate cu privire la transmiterea dreptului de proprietate asupra unor imobile-apartamente construite de firmele pe care le administra/controla, respectiv case, terenuri, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos material injust, pricinuindu-le, astfel, persoanelor vătămate o pagubă totală estimată la 1.138.770 de euro”, au explicat anchetatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS