22.9 C
Craiova
miercuri, 17 august, 2022
Știri de ultima orăEvenimentDNA contestă pedeapsa primită de comisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor

DNA contestă pedeapsa primită de comisarul-şef acuzat că a furat din banii poliţiştilor

Procurorii DNA din Craiova au formulat apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, instanţă care l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe fostul şef al Serviciului Financiar din cadrul IPJ Dolj. Fostul poliţist, care s-a pensionat încă din 2014, este acuzat că şi-a acordat sporuri de aproape 30.000 de lei. Alţi 150.000 de lei ar fi ajuns în buzunarele inculpatului după ce au trecut prin conturile unei asociaţii a poliţiştilor.

Procurorii DNA dispuneau, în noiembrie 2019, trimiterea în judecată a unui fost poliţist din cadrul IPJ Dolj. Este vorba de un comisar-şef, la data faptelor șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul IPJ Dolj. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat abuzul în serviciu, falsul material, uzul de fals sau sustragerea de înscrisuri.
Anchetatorii au susţinut că, pe de o parte, inculpatul şi-a acordat diverse sporuri.

„În perioada februarie 2012 – februarie 2014, inculpatul Peca Leontin, în calitate de șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul IPJ Dolj, și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că, prin falsificarea statelor de plată, și-ar fi însușit fără drept sume de bani (spor pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale) la care nu avea dreptul, în valoare totală de 28.705 lei”, au explicat procurorii DNA.

Tranzacţii bancare „nejustificate”

Anchetatorii au mai precizat că o sumă mult mai mare ar fi ajuns în buzunarele fostului poliţist printr-o serie de tranzacţii bacare. Este vorba de cotizaţiile făcute de poliţişti pentru o asociaţie a poliţiştilor.

„În perioada 2010 – 2013, cu încălcarea prevederilor legale, același inculpat a dispus efectuarea unor tranzacții bancare nejustificate din fondurile financiare ale IPJ Dolj în contul bancar al unei asociații a polițiștilor, prin virarea unor sume de bani mai mari decât cele reținute cu titlu de cotizație din salariile membrilor, ulterior însușindu-și suma de 150.618 lei”, au mai susţinut anchetatorii.

Condamnat cu suspendare la Tribunalul Dolj

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 8 noiembrie 2019. Pe 6 octombrie, anul acesta, judecătorii doljeni s-au pronunţat.
Inculpatul a găsit vinovat pentru infracţiunile reţinute de anchetatori şi a primit pedepse cuprinse între 6 luni şi un an şi şase luni de închisoare. După contopirea pedepselor, fostul poliţist a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
De asemenea, judecătorii au dispus ca inculpatul să presteze 90 de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a constatat că prejudiciul a fost recuperat în cursul judecăţii.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de procurorii DNA. Apelul formualt de anchetatori va fi judecat de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova.
Reprezentaţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că fostul șef Serviciu Financiar Contabilitate s-a pensionat încă din anul 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS