8 C
Craiova
marți, 27 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Un bărbat a murit după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce

Un bărbat a murit după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce

Medicii spun că pasiunea unui muncitor în construcții din Massachusetts pentru jeleurile din lemn dulce negru l-a costat viața, scrie theindependent.

Pasiunea unui muncitor în construcții din Massachusetts pentru jeleurile din lemn dulce negru a ajuns să-l coste viața. Mâncând câte o pungă și jumătate în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, bărbatul de 54 de ani şi-a dezechilibrat organismul și a făcut stop cardiac, au informat astăzi medicii.

„Chiar și o cantitate mică de lemn dulce pe care o consumați vă poate crește tensiunea arterială“, a spus dr. Neel Butala, cardiolog la Massachusetts General Hospital, care a descris cazul în revista New England Journal of Medicine.

Acidul glicirizic, inamicul din dulciuri

Problema este acidul glicirizic, care se găsește în lemn dulce negru și în multe alte alimente și suplimente alimentare care conțin extract de rădăcină de lemn dulce. Acesta poate scădea periculos de mult nivelul de potasiu și dezechilibra nivelul altor minerale, numite electroliți.

Consumul a doar 2 uncii (aproximativ 60 g – n.r.) de lemn dulce negru pe zi timp de două săptămâni poate provoca probleme cardiace, în special la persoanele de peste 40 de ani, avertizează Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA).

„Asta este valabil nu doar la jeleurile de lemn dulce. Este valabil la orice jeleuri, ceaiuri de lemn dulce sau multe alte produse pe care le consumăm zi de zi. Chiar și unele sortimente de bere, de exemplu cele belgiene, au acest compus în ele. La fel şi tutunul de mestecat“, a spus dr. Robert Eckel, cardiolog al Universității din Colorado și fost președinte al American Heart Association.

Producătorii mint prin omisiune

Moartea muncitorului american a fost un caz extrem. Bărbatul trecuse de la jeleurile cu aromă de fructe la cele de lemn dulce negru cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, survenită anul trecut. El a căzut din picioare în timp ce lua prânzul la un restaurant fast-food. Medicii au descoperit că avea un nivel foarte scăzut de potasiu, ceea ce a dus la probleme de ritm cardiac și multe altele. Medicii de pe salvare au reuşit să-l resusciteze, dar a murit a doua zi în spital.

FDA permite ca până la 3,1% din conținutul unui aliment să aibă acid glicirizic, dar în cazul multor bomboane și altor produse din lemn dulce producătorul nu specifică pe ambalaje cât de mult acid glicizic este conținut pe gram de produs, a spus dr. Neel Butala. Medicii au raportat acest caz la FDA, în speranța de a atrage atenția asupra riscurilor.

Jeff Beckman, un purtător de cuvânt al companiei Hershey, care produce popularele jeleuri de lemn dulce Twizzlers, a declarat într-un e-mail că „toate produsele noastre sunt sigure și în deplină conformitate cu reglementările FDA“ și că toate alimentele, inclusiv dulciurile, „ar trebui să fie consumate cu moderaţie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:04:20

SUA: Judecătoarea Barrett, confirmată la Curtea Supremă

Magistrata conservatoare Amy Coney Barrett a fost...

ȘTIRI GdS

Ordonanţa care nu spune aproape nimic: Bolnavii cu forme...

Autorităţile au anunţat că din această săptămână bolnavii Covid asimptomatici sau cu forme uşoare vor fi monitorizaţi de medicii de familie. Dar...

Craiovenii s-au înghesuit la catedrală fără ştirea prefectului (GALERIE...

În ciuda restricţiilor, craiovenii s-au dus, ieri, să se roage la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“. A fost şi zi mare: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Forţele de ordine au asigurat respectarea măsurilor de siguranţă.

Începe procesul poliţiştilor acuzaţi că primeau şpagă de la...

Judecătorii de la Tribunalul Olt au dispus începerea judecării a patru poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Olt.

Restanţierii, tot restanţieri şi în prag de iarnă

Datornicii nu plătesc termoficării restanţele

Gorj: Pacient găsit spânzurat de gratiile unei fereste, la...

Un pacient a fost găsit spânzurat luni seară de gratiile unei ferestre, la Secția Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din...

Italia înregistrează 17.012 noi cazuri de coronavirus în ultimele...

Italia a raportat luni 17.012 noi infecţii cu coronavirus, precum și 141 de decese, cu 13 mai multe față de duminică. Numărul...