8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn bărbat a murit după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce

Un bărbat a murit după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce

Medicii spun că pasiunea unui muncitor în construcții din Massachusetts pentru jeleurile din lemn dulce negru l-a costat viața, scrie theindependent.

Pasiunea unui muncitor în construcții din Massachusetts pentru jeleurile din lemn dulce negru a ajuns să-l coste viața. Mâncând câte o pungă și jumătate în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, bărbatul de 54 de ani şi-a dezechilibrat organismul și a făcut stop cardiac, au informat astăzi medicii.

„Chiar și o cantitate mică de lemn dulce pe care o consumați vă poate crește tensiunea arterială“, a spus dr. Neel Butala, cardiolog la Massachusetts General Hospital, care a descris cazul în revista New England Journal of Medicine.

Acidul glicirizic, inamicul din dulciuri

Problema este acidul glicirizic, care se găsește în lemn dulce negru și în multe alte alimente și suplimente alimentare care conțin extract de rădăcină de lemn dulce. Acesta poate scădea periculos de mult nivelul de potasiu și dezechilibra nivelul altor minerale, numite electroliți.

Consumul a doar 2 uncii (aproximativ 60 g – n.r.) de lemn dulce negru pe zi timp de două săptămâni poate provoca probleme cardiace, în special la persoanele de peste 40 de ani, avertizează Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA).

„Asta este valabil nu doar la jeleurile de lemn dulce. Este valabil la orice jeleuri, ceaiuri de lemn dulce sau multe alte produse pe care le consumăm zi de zi. Chiar și unele sortimente de bere, de exemplu cele belgiene, au acest compus în ele. La fel şi tutunul de mestecat“, a spus dr. Robert Eckel, cardiolog al Universității din Colorado și fost președinte al American Heart Association.

Producătorii mint prin omisiune

Moartea muncitorului american a fost un caz extrem. Bărbatul trecuse de la jeleurile cu aromă de fructe la cele de lemn dulce negru cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, survenită anul trecut. El a căzut din picioare în timp ce lua prânzul la un restaurant fast-food. Medicii au descoperit că avea un nivel foarte scăzut de potasiu, ceea ce a dus la probleme de ritm cardiac și multe altele. Medicii de pe salvare au reuşit să-l resusciteze, dar a murit a doua zi în spital.

FDA permite ca până la 3,1% din conținutul unui aliment să aibă acid glicirizic, dar în cazul multor bomboane și altor produse din lemn dulce producătorul nu specifică pe ambalaje cât de mult acid glicizic este conținut pe gram de produs, a spus dr. Neel Butala. Medicii au raportat acest caz la FDA, în speranța de a atrage atenția asupra riscurilor.

Jeff Beckman, un purtător de cuvânt al companiei Hershey, care produce popularele jeleuri de lemn dulce Twizzlers, a declarat într-un e-mail că „toate produsele noastre sunt sigure și în deplină conformitate cu reglementările FDA“ și că toate alimentele, inclusiv dulciurile, „ar trebui să fie consumate cu moderaţie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS