16.3 C
Craiova
miercuri, 23 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Craiovean ţinut în arest pentru a fi extrădat în SUA

Craiovean ţinut în arest pentru a fi extrădat în SUA

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, ieri, menţinerea arestului preventiv faţă de un craiovean de 50 de ani. Acesta din urmă a fost arestat la sfârşitul lunii iunie, pentru a fi extrădat în SUA. Craioveanul de 50 de ani este cercetat de autoritățile din Statele Unite pentru trafic de migranți.

Craioveanul de 50 de ani a fost arestat preventiv pe 25 iunie, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. Bărbatul a fost arestat în baza unui mandat de arestare emis în octombrie 2019 de Tribunalul Districtual al SUA – Districtul de Sud al Statului California.
Anchetatorii americani susţin că, între anii 2013 şi 2019, craioveanul a adus în Statele Unite mai mulţi cetăţeni români care nu aveau acest drept.
În documentele trimise autorităţilor române au fost decrise mai multe fapte de trafic de migranţi. O astfel de faptă ar fi fost comisă în februarie 2019.


„La începutul lunii februarie 2019, a aranjat ca un co-conspirator să se întâlnească cu 7 cetățeni români în Canada pentru a discuta cum ar putea fi aduși ilegal în SUA. În jurul datei de 02.02.2019, la indicațiile sale, co-conspiratorul a călăuzit 7 cetățeni români, pe jos, dintr-un loc aflat în Canada într-un loc în nordul statului Vermont, SUA”, au susţinut autorităţile americane.

Va fi extrădat în Statele Unite

Tot pe 25 iunie, Curtea de Apel Craiova a dispus extrădarea craioveanului de 50 de ani.
”Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane – Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Sud al Statului California, în dosarul nr. 18-cr-5174-BAS, privind pe cetăţeanul român P.L.C., în vederea judecării pentru săvârşirea infracţiunilor de conspirație la aducerea unor migranți în scopul obținerii unui câștig financiar(…), trafic de migranți, care prevăd o pedeapsă maximă de 10 ani închisoare pentru prima și a doua infracțiune și câte 15 ani închisoare pentru fiecare infracțiune suplimentară(…). Dispune arestarea persoanei solicitate în vederea predării pe o durată de 30 zile, începând cu data de 25.06.2020 până la data de 24.07.2020, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare”, a dispus instanța.

Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost contestată de inculpat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 9 iulie, judecătorii bucureşteni i-au respins acţiunea.

Craiovean ţinut în arest pentru a fi extrădat în SUA

Ulterior, pe 23 iulie, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca bărbatul să rămână în continuare în arest. A urmat o altă contestaţie, care a fost respinsă de Înalta Curte pe data de 4 august.
Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât din nou să menţină arestul preventiv faţă de bărbatul de 50 de ani.
„Menţine măsura arestării în vederea predării a persoanei extrădate P.L.C., pe o durată de 15 zile, începând cu data de 09.08.2020 până la data de 23.08.2020, inclusiv”, a dispus instanţa.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte.

Achitați pentru trafic de migranți

Acelaşi craiovean a fost judecat într-un dosar asemănător, instrumentat de procurorii DIICOT. În iulie 2015 a fost achitat, alături de alți cinci inculpați.
De altfel, în faţa instanţei, bărbatul a susţinut că a fost judecat în România pentru aceleaşi fapte. Instanţa a constatat că faptele pentru care inculpatul a fost achitat vizau perioada 2011-2012. Faptele pentru care s-a solicitat extrădarea vizează însă perioada 2013-2019.

Procurorii DIICOT anunțau, în martie 2013, destructurarea unui grup infracţional. Acesta era specializat în traficul de migranţi, ce acţiona pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. Printre inculpaţi s-a numărat și craioveanul de 50 de ani.
Ulterior, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor șapte inculpați. În iulie 2015, șase inculpați au fost achitați printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Craiova. Un singur inculpat a fost condamnat în acest dosar. A primit opt luni de închisoare pentru favorizarea infractorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Profesor cu Covid 19, elevi fără lecţii

Şcoala on-line a început cu o pauză la Întorsura, Dolj

ȘTIRI GdS

Profesor cu Covid 19, elevi fără lecţii

Şcoala on-line a început cu o pauză la Întorsura, Dolj

Contoarele și repartitoarele de costuri instalate după 25 octombrie...

Craiovenii care îşi montează după 25 octombrie 2020 repartitoare de costuri pentru energia termică trebuie să-şi instaleze dispozitive care pot fi citite...

Vâlcea: 16 focare active de infecție cu SARS –CoV-2

Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a anunțat că de la începutul pandemiei și până în prezent 1.919 cazuri de persoane au fost...

Scrisoare cu ricină, trimisă la Casa Albă. O femeie,...

Poliţia din Canada a percheziţionat luni un apartament dintr-o suburbie a oraşului Montreal, în legătură cu o femeie arestată pentru trimiterea unei...

Coronavirusul închide porțile Colegiului ”Frații Buzești” pentru elevii și...

Coronavirusul închide porțile Colegiul ”Frații Buzești” pentru elevii și profesorii de la gimnaziu și liceu

Cîțu referitor la majorarea pensiilor: PSD aruncă ţara în...

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, că majorarea pensiilor cu 40%, votată de parlamentarii PSD, este un “act criminal”.