9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCraiovean ţinut în arest pentru a fi extrădat în SUA

Craiovean ţinut în arest pentru a fi extrădat în SUA

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, ieri, menţinerea arestului preventiv faţă de un craiovean de 50 de ani. Acesta din urmă a fost arestat la sfârşitul lunii iunie, pentru a fi extrădat în SUA. Craioveanul de 50 de ani este cercetat de autoritățile din Statele Unite pentru trafic de migranți.

Craioveanul de 50 de ani a fost arestat preventiv pe 25 iunie, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. Bărbatul a fost arestat în baza unui mandat de arestare emis în octombrie 2019 de Tribunalul Districtual al SUA – Districtul de Sud al Statului California.
Anchetatorii americani susţin că, între anii 2013 şi 2019, craioveanul a adus în Statele Unite mai mulţi cetăţeni români care nu aveau acest drept.
În documentele trimise autorităţilor române au fost decrise mai multe fapte de trafic de migranţi. O astfel de faptă ar fi fost comisă în februarie 2019.


„La începutul lunii februarie 2019, a aranjat ca un co-conspirator să se întâlnească cu 7 cetățeni români în Canada pentru a discuta cum ar putea fi aduși ilegal în SUA. În jurul datei de 02.02.2019, la indicațiile sale, co-conspiratorul a călăuzit 7 cetățeni români, pe jos, dintr-un loc aflat în Canada într-un loc în nordul statului Vermont, SUA”, au susţinut autorităţile americane.

Va fi extrădat în Statele Unite

Tot pe 25 iunie, Curtea de Apel Craiova a dispus extrădarea craioveanului de 50 de ani.
”Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane – Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Sud al Statului California, în dosarul nr. 18-cr-5174-BAS, privind pe cetăţeanul român P.L.C., în vederea judecării pentru săvârşirea infracţiunilor de conspirație la aducerea unor migranți în scopul obținerii unui câștig financiar(…), trafic de migranți, care prevăd o pedeapsă maximă de 10 ani închisoare pentru prima și a doua infracțiune și câte 15 ani închisoare pentru fiecare infracțiune suplimentară(…). Dispune arestarea persoanei solicitate în vederea predării pe o durată de 30 zile, începând cu data de 25.06.2020 până la data de 24.07.2020, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare”, a dispus instanța.

Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost contestată de inculpat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 9 iulie, judecătorii bucureşteni i-au respins acţiunea.

Craiovean ţinut în arest pentru a fi extrădat în SUA

Ulterior, pe 23 iulie, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca bărbatul să rămână în continuare în arest. A urmat o altă contestaţie, care a fost respinsă de Înalta Curte pe data de 4 august.
Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât din nou să menţină arestul preventiv faţă de bărbatul de 50 de ani.
„Menţine măsura arestării în vederea predării a persoanei extrădate P.L.C., pe o durată de 15 zile, începând cu data de 09.08.2020 până la data de 23.08.2020, inclusiv”, a dispus instanţa.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte.

Achitați pentru trafic de migranți

Acelaşi craiovean a fost judecat într-un dosar asemănător, instrumentat de procurorii DIICOT. În iulie 2015 a fost achitat, alături de alți cinci inculpați.
De altfel, în faţa instanţei, bărbatul a susţinut că a fost judecat în România pentru aceleaşi fapte. Instanţa a constatat că faptele pentru care inculpatul a fost achitat vizau perioada 2011-2012. Faptele pentru care s-a solicitat extrădarea vizează însă perioada 2013-2019.

Procurorii DIICOT anunțau, în martie 2013, destructurarea unui grup infracţional. Acesta era specializat în traficul de migranţi, ce acţiona pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. Printre inculpaţi s-a numărat și craioveanul de 50 de ani.
Ulterior, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor șapte inculpați. În iulie 2015, șase inculpați au fost achitați printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Craiova. Un singur inculpat a fost condamnat în acest dosar. A primit opt luni de închisoare pentru favorizarea infractorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS