3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCraiovean extrădat în SUA pentru trafic de migranți

Craiovean extrădat în SUA pentru trafic de migranți

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, săptămâna trecută, extrădarea în SUA a unui craiovean de 50 de ani. Acesta este cercetat de autoritățile din Statele Unite pentru trafic de migranți. Bărbatul a fost judecat într-un dosar asemănător, instrumentat de procurorii DIICOT. În iulie 2015 a fost achitat, alături de alți cinci inculpați.

Polițiștii doljeni au anunțat, săptămâna trecută, încarcerarea unui craiovean de 50 de ani, pus sub acuzare într-un dosar instrumentat de autoritățile din SUA.

”Poliţişti din cadrul Serviciului Investigații Criminale Dolj au pus în executare un mandat de arestare emis de instanța de judecată pe numele unui bărbat de 50 de ani, din Craiova. Acesta este cercetat de către autorităţile judiciare din SUA pentru comiterea mai multor infracţiuni de trafic de migranţi. Cel în cauză a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Dolj”, au precizat oamenii legii.

Craiovean extrădat în SUA pentru trafic de migranți

În cursul zilei de joi, bărbatul a fost dus la Curtea de Apel Craiova pentru judecarea cererii de extrădare formulate de autoritățile din SUA. Instanța a admis cererea de extrădare formulată de un tribunal din statul California.

”Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane – Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Sud al Statului California, în dosarul nr. 18-cr-5174-BAS, privind pe cetăţeanul român P.L.C., în vederea judecării pentru săvârşirea infracţiunilor de conspirație la aducerea unor migranți în scopul obținerii unui câștig financiar(…), trafic de migranți, care prevăd o pedeapsă maximă de 10 ani închisoare pentru prima și a doua infracțiune și câte 15 ani închisoare pentru fiecare infracțiune suplimentară(…). Dispune arestarea persoanei solicitate în vederea predării pe o durată de 30 zile, începând cu data de 25.06.2020 până la data de 24.07.2020, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare”, a dispus instanța.

Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost contestată de inculpat la Înalta Curte de casație și Justiție.

„Exponenţi ai lumii interlope“, achitați pentru trafic de migranți

Procurorii DIICOT anunțau, în martie 2013, destructurarea unui grup infracţional. Acesta era specializat în traficul de migranţi, ce acţiona pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. Tot atunci au fost arestați preventiv patru craioveni. Alți doi au primit mandate de arestare în lipsă. Printre ei s-a numărat și craioveanul de 50 de ani.

Anchetatorii au susținut că membrii grupării au traficat sute de persoane în SUA sau canada.

„Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind C.D., S.F. şi P.L.C., exponenţi ai lumii interlope din Craiova. În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 dolari/migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie romă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv SUA – Canada. Procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu destinaţia Mexic, dintre acestea aproximativ 300 de persoane fiind depistate ulterior pe teritoriul SUA“, precizau anchetatorii în martie 2013.

Ulterior, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor șapte inculpați. În iulie 2015, șase inculpați au fost achitați printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Craiova. Un singur inculpat a fost condammat în acest dosar. A primit opt luni de închisoare pentru favorizarea infractorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS