17.6 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment O agenţie specializată a ONU va analiza deflagraţiile din Beirut

O agenţie specializată a ONU va analiza deflagraţiile din Beirut

-

Organizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a ONU, analizează datele exploziei de proporţii produse marţi la Beirut, care a provocat peste 100 de morţi în capitala Libanului şi care a fost înregistrată de mai multe staţii de măsurare din cadrul reţelei internaţionale de care dispune agenţia, informează EFE.

”Echipele noastre studiază datele”, a declarat miercuri pentru EFE, din Viena, Gill Tudor, purtătorul de cuvânt al CTBTO, cu sediul în capitala Austriei.

Deflagraţiile, dintre care una extrem de puternică, au fost înregistrate de Sistemul Internaţional de Monitorizare (SIM) al organizaţiei, o reţea mondială de instalaţii de monitorizare seismică, hidroacustică şi infrasonică. Deşi scopul său este de a detecta posibile explozii nucleare şi de a obţine probe cum că acestea s-au produs, reţeaua detectează şi localizează inclusiv energia eliberată de o explozie, fie ea nucleară sau nu, sau de un fenomen natural produs subteran, subacvatic sau în atmosferă.

Deocamdată, după cum a comunicat marţi noaptea secretarul executiv al CTBTO, Lassina Zerbo, pe contul său de Twitter, experţii analizează toate datele de la două staţii, una în Germania şi alta în Tunisia, a declarat Tudor.

”SIM a detectat semnale puternice ale unei explozii de proporţii la Beirut”, la 4 august 2020, la orele 15.05 GMT, la staţiile infrasonice I48TU din Tunisia şi 126DE din Germania”, a scris Zerbo în tweet-ul său. ”Analiştii continuă să verifice datele. Gândurile noastre se îndreaptă către numeroasele victime pe care explozia le-a provocat. Solidaritate cu Libanul”, şi-a încheiat Zerbo scurtul său mesaj.

Azotatul de amoniu ar putea fi cauza deflagrațiilor

Până acum, nu există indicii privind posibile materiale nucleare implicate în explozie şi nici nu pare probabilă o astfel de posibilitate, a confirmat Gill Tudor. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al CTBTO a admis că organizaţia nu se află deocamdată în postura de a exclude 100% această eventualitate, dat fiind că verificarea prezenţei izotopilor radioactivi necesită mai mult timp, în timp ce detectarea exploziei propriu-zise de către reţeaua de măsurare are loc imediat.

După cum a declarat premierul libanez Hassan Diab într-o întâlnire cu preşedintele republicii, Michel Aoun, o încărcătură de 2.750 de tone de azotat de amoniu stocată într-un depozit din port, timp de şase ani, fără măsuri de siguranţă, a explodat, însă nu se cunoaşte deocamdată originea deflagraţiei. Cel puţin 100 de oameni au murit, peste 4.000 au fost răniţi şi între 250.000 şi 300.000 au rămas fără locuinţe.

Pe lângă epidemia de coronavirus, Liban se confruntă şi cu o criză economică. Spitalele sunt pline, nu există rezerve de sânge, iar, pe deasupra, au probleme cu generatoarele de curent, conform chicagotribune.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 3 / CSO Filiaşi – FC Pucioasa 1-0....

CSO Filiaşi s-a abonat la victorii cu...

ȘTIRI GdS

Liga 3 / CSO Filiaşi – FC Pucioasa 1-0....

CSO Filiaşi s-a abonat la victorii cu 1-0. După succesul de la Alexandria, gruparea antrenată de Mario Găman s-a impus la limită,...

„U” Craiova – FC Voluntari, scor 0-0. Să ne...

min. 28. Cei de la Voluntari reclamă un henț în careu la Nicușor Bancu, dar centralul partidei nu ia în seamă și...

Motociclist din Sibiu, lovit de o mașină la Novaci

În urmă cu puțin timp, în localitatea Novaci a avut loc un eveniment rutier, iar polițiștii care au efectuat cercetarea la fața...

China anunţă represalii împotriva SUA, după interzicerea aplicaţiilor TikTok...

Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activităţile companiilor străine, o măsură văzută în...

Operațiunea „Masca”, la final

Premierul Ludovic Orban a anunţat că a fost finalizată achiziţia de măşti de protecţie pentru persoanele aflate în situaţii materiale dificile şi...

Ciolacu se face frate cu Ponta după alegerile locale

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a anunţat că a semnat cu Victor Ponta un acord post-electoral, în baza căruia PSD şi Pro România...