9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentContabila acuzată că şi-a plătit ratele din bugetul primăriei, rejudecată

Contabila acuzată că şi-a plătit ratele din bugetul primăriei, rejudecată

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, pentru a doua oară, rejudecarea fostei contabile a Primăriei Deveselu, Olt. Dosarul se va întoarce la Judecătoria Caracal, instanţă care urmează să se pronunţe pentru a treia oară în acest dosar. Anchetatorii susţin că, şase ani la rând, inculpata a plătit ratele pentru două credite din bugetul comunei.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt dispuneau, în aprilie 2016, trimiterea în judecată a doi inculpaţi acuzaţi de abuz în serviciu. Este vorba de primarul comunei Deveselu în perioada 2004-2012 şi de contabila primăriei. Inculpata a fost angajata Primăriei Deveselu în perioada 1991-2015. Din 1994 a ocupat funcţia de contabil.
Potrivit anchetatorilor, contabila ar fi achitat ratele a două credite de nevoi personale direct din contul de trezorerie al comunei Deveselu. Un credit fusese luat pe numele inculpatei, iar altul pe numele unei martore din acest dosar.

„În sarcina inculpatei s-a reţinut că, în calitate de contabil angajat în cadrul Primăriei comunei Deveselu, în perioada decembrie 2006 – mai 2012, în cursul a 56 de luni consecutive, prin întocmirea şi înaintarea documentelor contabile, a dispus în mod abuziv plata ratelor la două credite de nevoi personale pentru sine şi pentru martora C.R., direct din contul de trezorerie al UATC Deveselu şi fără a fi reţinute din salariile aferente“, au susţinut anchetatorii.

Prejudiciul a fost calculat la suma totală de 45.720 lei.

Sporuri ilegale la Primăria Deveselu

Procurorii olteni au mai precizat că fostul edil a dispus, contrar legii, acordarea unor sporuri de dificultate sau pentru condiţii vătămătoare.

„Inculpatul B.G., în calitate de primar al comunei Deveselu, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în perioada ianuarie 2008 – iunie 2012, în cursul a 36 de luni, a dispus, în mod abuziv şi contrar dispoziţiilor legale, acordarea unor sporuri de dificultate (pentru 12 luni din cursul anului 2008), de dispozitiv (pentru 22 luni din perioada martie 2008 – decembrie 2009) şi sporuri pentru condiţii vătămătoare (pentru 32 luni din perioada august 2008- iunie 2012)“, au precizat anchetatorii.
Prejudiciul a fost calculat la suma totală de 85.534 lei.

Contabila acuzată că şi-a plătit ratele din bugetul primăriei, rejudecată

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Caracal în mai 2016. Un an mai târziu, instanţa a dat o primă sentinţă în acest dosar. Fostul edil a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Fosta contabilă a fost condamnată la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.
A urmat apelul, iar în martie 2018, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea inculpaţilor.
Dosarul s-a întors la Judecătoria Caracal tot în martie 2018. După câteva luni, în octombrie, instanţa a dispus ca inculpata să fie judecată într-un dosar separat.

După un an, în octombrie 2019, instanţa s-a pronunţat pentru a doua oară. Inculpata a primit aceeaşi pedeapsă, de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.
Şi această hotărâre a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Săptămâna trecută, pe 25 iunie, judecătorii craioveni au dispus din nou rejudecarea dosarului de către Judecătoria Caracal.

Procesul fostului primar a fost suspendat

În ceea ce-l priveşte pe fostul edil, acesta este judecat în continuare la Judecătoria Caracal. La începutul lunii iunie, instanţa a dispus suspendarea procesului până când inculpatul va putea să se prezinte în faţa judecătorilor.

„Dispune suspendarea judecăţii cauzei până când starea de sănătate a inculpatului Beciu Gheorghe va permite participarea acestuia la judecată“, a dispus instanţa.
Acelaşi lucru l-a dispus instanţa şi în octombrie 2018 şi martie 2019.
Potrivit legii, când se constată pe baza unei expertize medico-legale că inculpatul suferă de o boală gravă, instanța dispune suspendarea judecății până când starea sănătății îi va permite participarea la judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS