10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPercheziții la vânzătorii de parfumuri contrafăcute

Percheziții la vânzătorii de parfumuri contrafăcute

Ofițerii de la Crimă Organizată din Mehedinți au făcut, miercuri, mai multe percheziții la membrii unui grup infracțional specializat în vânzarea de parfumuri contrafăcute. Anchetatorii spun că suspecții au vândut parfumuri contrafăcute în valoare de peste 4 milioane de lei. Parfumurile au fost vândute prin intermediul a trei platforeme de comerț online.

Potrivit procurorilor DIICOT, au fost efectuate șapte percheziții la domiciliile suspecților din București, Timișoara și Băbeni, Vâlcea. Acțiunea a avut ca scop destructurarea unui grup infracțional format din 9 persoane. Acestea, prin fraudă informatică, ar fi pus în circulație parfumuri contrafăcute, purtând însă mărci identice cu unele înregistrate.

Oamenii legii susțin că suspecții au vândut parfumuri contrafăcute în valoare de peste 4 milioane de lei.

”În perioada 2013 și până în prezent, prin intermediul grupului infracțional s-au valorificat pe teritoriul național parfumuri contrafăcute provenite din Turcia, în valoare de peste 4.000.000 lei. Au fost utilizate în acest scop mai multe site-uri web de profil. De asemenea, în vederea punerii în circulație a parfumurilor contrafăcute, gruparea infracțională a deschis conturi și pe 3 platforme de comerț online”, au explicat procurorii DIICOT.

Parfumuri contrafăcute, vândute ca originale


Anchetatorii au mai stabilit că suspecții au susținut că parfumurile aduse din Turcia erau originale. Ca să dea un aspect de legalitate, aceștia chiar au înființat o firmă.

”În conținutul acestor site-uri au fost publicate date nereale care atestă calitatea și originalitatea produselor comercializate.
Pentru a da o aparență de legalitate și un plus de credibilitate activității desfășurate, a fost înființată şi o societate comercială, având ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet”. Operațiunile de aprovizionare și livrare a produselor contrafăcute s-a desfășurat însă exclusiv prin intermediul unei firme curierat. Operațiunile de încasare a contravalorii parfumurilor contrafăcute s-a realizat prin conturile unor persoane fizice interpuse”, au mai precizat oamenii legii.

Mii de parfumuri contrafăcute, ridicate în urma perchezițiilor


În urma perchezițiilor domiciliare, oamenii legii au ridicat mii de parfurmuri contrafăcute, sume de bani și… o plantă de canabis.

”La inculpatul B.S.I. au fost identificate 3.948 parfumuri, la inculpatul D.I., au fost identificate 239 parfumuri, iar la inculpatul F.C.C. au fost identificate 1.242 parfumuri şi 757 mostre parfum. Toate acestea erau contrafăcute, însă purtau o marcă identică sau similară cu alte mărci înregistrate pentru produse identice ori similare. De asemenea au mai fost ridicate şi sumele de 2.400 de euro, 10.500 lei, o plantă de cannabis, precum și holograme, etichete, coduri de bare, carduri bancare, facturi și diferite înscrisuri”, se mai arată în comunicatul emis de DIICOT.

Potrivit Legii privind mărcile şi indicaţiile geografice, punerea în circulație a unui produs contrafăcut se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Pentru fraudă informatică, pedeapsa este de la 2 la 7 ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS