17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDNA îl ține în șah pe fostul primar din Calafat

DNA îl ține în șah pe fostul primar din Calafat

Fostul primar din Calafat, condamnat la 4 ani și 11 luni de închisoare, a cerut să iasă pentru 24 de ore din penitenciar. Solicitarea i-a fost respinsă de instanță pe motiv că este cercetat în alt dosar de către procurorii DNA. În primul dosar, anchetatorii au reținut că, în schimbul unui autoturism Chrysler, Mircea Guță a făcut o serie de achiziții prin care a păgubit bugetul orașului cu peste 400.000 de euro. 

Fostul edil Mircea Guță și Constantin Coman, administratorul unor societăți comerciale, au fost trimiși în judecată în iulie 2014. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA din Craiova.

Anchetatorii au stabilit că primarul Guță a început afacerile cu Constantin Coman în vara anului 2008, după ce a fost ales primar al municipiului Calafat.

”În perioada 2008-2011, inculpatul Guță Mircea Marinel, în calitate de primar al Municipiului Calafat și ordonator principal de credite, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a dispus achiziționarea mai multor bunuri și materiale din fondurile autorității locale, prin procedura achiziției directe, de la firmele administrate de inculpatul Coman Constantin.
Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispozițiile OUG nr. 34/2006, deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite iar, facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente”, au susținut procurorii DNA.

Pentru aceste achiziții, același Guță ar fi primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler. În urma anchetei s-a constatat că edilul Guță a achiziționat de la firmele lui Coman diverse bunuri la prețuri „umflate“. Prejudiciul adus bugetului municipiului Cafalat a fost calculat la 403.041 euro.

Condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Craiova

În martie 2017, Tribunalul Dolj a dat o primă sentinţă în acest dosar. Guţă a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită. Constantin Coman a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise. Instanța a mai dispus ca cei doi inculpați să achite prejudiciul produs Primăriei Calafat. Prejudiciul a fost calculat la suma totală de 1.399.220 de lei în urma unei alte expertize contabile făcute în cursul judecății.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat în mai 2018. De data aceasta, Guță a fost condamnat la patru ani şi 11 luni închisoare. Coman a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

DNA îl ține în șah pe fostul primar din Calafat

Mircea Guță a ajuns în penitenciar pe 23 mai 2018. Un an mai târziu, a fost transferat la Penitenciarul Pelendava, unde execută pedepasa în regim semideschis. Ulterior, în decembrie 2019, Guță a cerut să iasă din penitenciar pentru o perioadă de 24 de ore. Motivul a fost pentru a-și vizita persoanele apropiate. Cererea i-a fost respinsă de judecatorul de supraveghere din cadrul Penitenciarului Pelendava. Mai departe, hotărârea a fost contestată la Judecătoria Craiova. Instanța s-a pronunțat pe 31 martie, când a respins acțiunea formulată de Mircea Guță.

Din hotărârea instanței aflăm că același Mircea Guță este cercetat într-un alt dosar penal de către procurorii DNA. Acesta este și motivul pentru care instanța i-a respins acțiunea. ”Respingerea cererii privind acordarea unei recompense de ieșire din penitenciar(…) este justificată și din prisma prevederilor art. 213 alin. 2 lit. b din HG nr.157/2016, potrivit cărora permisiunea de ieșire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deținuții sunt cercetați sau urmăriți penal în alte cauze”, a reținut instanța.

Gazeta de Sud a scris despre faptul că Mircea Guță face obiectul unui alt dosar penal încă din 2015. Dosarul ar fi fost întocmit în 2014, an în care fostul edil a fost deferit justiției în primul dosar. La acea vreme, edilul Mircea Guță a susținut că nu știe nimic despre un nou dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS