21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul Guță din Calafat, nou dosar la DNA

Primarul Guță din Calafat, nou dosar la DNA

Primarul Mircea Guță, în instanță pentru luare de mită (Foto: arhiva GdS)
Primarul Mircea Guță, în instanță pentru luare de mită (Foto: arhiva GdS)

Mircea Guță, primarul trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și luare de mită, este cercetat într-un nou dosar penal. Peste 700.000 de euro cumulează contractele de achiziții pe care procurorii le-ar fi ridicat din primărie. „De cel puțin un an, nu a mai venit nimeni la primărie, nu s-au mai cerut acte“, susține primarul.
În iulie 2014, primarul municipiului Calafat, Mircea Guță, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru luare de mită și abuz în serviciu în formă continuată. Primarul este acuzat că în perioada 2008-2011 a dispus achiziția directă a unor bunuri la prețuri supraevaluate, prejudiciind bugetul orașului cu peste 400.000 de euro. În schimb, primarul ar fi primit ca mită un autoturism Chrysler, încercând să ascundă infracțiunea printr-un contract de vânzare-cumpărare fictiv. În fața procurorilor, Mircea Guță a susținut că a achiziționat automobilul cu suma de 20.000 de euro, banii provenind din mai multe credite. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, primăria a decontat 85 de facturi emise de firmele (Bricomat SRL, Perhart Instal SRL, Agmeb Materiale SRL) lui Constantin Coman (Dacul), bulibașa din Drăgănești-Olt. Valoarea bunurilor achiziționate a fost cu 55% mai mare decât cea reală, iar marfa a fost livrată fără nici un fel de formalități, transporturile fiind făcute de obicei în zile de weekend, dar și în zile lucrătoare, după orele de program. Ulterior au fost emise facturile fiscale. Printre materialele cumpărate se numărau cloramină, bănci stradale, pubele, coșuri de gunoi, hidranți, pelerine de ploaie, sârmă etc. Mircea Guță și Constantin Coman au fost trimiși în judecată, iar dosarul se află pe rolul Tribunalului Dolj.

„Nu avem date de genul ăsta“

În paralel cu acțiunea penală, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primarului, inclusiv pe casa părintească deținută de acesta în satul Ciupercenii Vechi. Pentru a scoate casa de sub sechestru, primarul a apelat la un cunoscut avocat din Craiova și a mers la un mediator pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare prin care dobândise imobilul de la părinți. Ulterior, a înregistrat la Judecătoria Calafat o acțiune (13 decembrie 2013) care a consfințit tranzacția părților. În baza hotărârii judecătorești, tatăl primarului (Guță Ion) a vrut să radieze proprietatea de pe numele lui Mircea Guță și a făcut o plângere în instanță împotriva DNA, acțiunea fiind respinsă (27 noiembrie 2014), dar cu apel aflat pe rol la Tribunalul Dolj. Consiliul Local (CL) Calafat s-a constituit parte civilă în procesul penal aflat pe rol. În 2014 însă, un nou dosar de cercetare a fost înregistrat la DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Procurorii anticorupție nu au putut face precizări suplimentare, ancheta fiind în curs de desfășurare. Potrivit unor surse bine informate, DNA a ridicat de la Primăria Calafat un nou transport de documente. Este vorba despre contracte încheiate de municipalitate (construcții, demolări, reabilitări, asfaltări, sensuri giratorii, alimentări cu apă etc.) în valoare cumulată de peste 700.000 de euro. Primarul Mircea Guță susține că nu știe nimic despre un nou dosar înregistrat pe numele său. „De cel puțin un an, nu a mai venit nimeni la primărie, nu s-au mai cerut acte. Acuma, că dintr-o parte e posibil să se ducă în altă parte… dar noi nu avem date de genul ăsta. Este vorba doar despre dosarul care se află în judecată“, a precizat Mircea Guță. Al doilea dosar deschis pe numele primarului s-ar putea dovedi mult mai spectaculos decât primul. Dacă procurorii reușesc să probeze că este vorba despre fapte de corupție, dosarul ar putea produce un mic cutremur în lumea politică și interlopă din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS