11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDezinfecția blocurilor din Craiova, sub lupa procurorilor

Dezinfecția blocurilor din Craiova, sub lupa procurorilor

Procurorii craioveni au întocmit un dosar penal și anchetează cine este responsabil pentru dezinfecția cu Aldezin a scărilor de bloc din Craiova. În urmă cu câteva zile a izbucnit un adevărat scandal, după ce s-a constatat că angajații de la Salubritate au dezinfectat scările de bloc cu Aldezin, o substanță de uz veterinar. Inițial, DSP Dolj a avizat folosirea acestei substanțe. După începerea scandalului, același DSP a dispus amendarea SC Salubritate Craiova.

Potrivit anchetatorilor, în acest dosar se se fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Dosarul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

”La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Din conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în data de 25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj, au eliberat acordul de utilizare a biocidului ALDEZIN societăţii Salubritate Craiova SA care a procedat la dezinfecţia a peste 500 a scări de bloc din municipiul Craiova. Ulterior, s-a constatat că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid”, au precizat anchetatorii.

Dezinfecția blocurilor, motiv de scandal

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri acestă situație. Printr-o adresă din data de 24 martie, Salubritatea a întrebat DSP Dolj dacă poate să folosească Aldezin. În adresă s-a specificat numai că este vorba de suprafeţe de interior și de exterior. Nu s-a precizat ce fel de interior, perioada de acţiune, concentraţia produsului sau forma de aplicare.

A doua zi, pe 25 martie, DSP Dolj a emis avizul către Salubritate. În aviz, DSP Dolj a comunicat că „produsul Aldezin poate fi utilizat în concentraţie de 2% timp de 60 de minute pentru exterior şi interior”. Şi a făcut o recomandare: „pentru interior se recomandă însă mai bine dezinfecţia cu lămpi cu ultraviolete“.

Salubritatea, amendată pentru folosirea Aldezin

Salubritatea a început dezinfecția scărilor de bloc pe 31 martie. Între timp, mai multe voci au explicat că Aldezin nu este o substanță potrivită pentru dezinfecția imobilelor. DSP Dolj a recționat. Pe 3 aprilie, Inspecţia Sanitară de Stat a sistat dezinfecţia blocurilor din Craiova şi a amendat Salubritatea. Amenda a fost 10.000 de lei.

În procesul-verbal de constatare a contravenţiei făcut de DSP, motivul amendării a fost „utilizarea produsului Aldezin fără a respecta domeniul de utilizare şi aria de aplicare din avizul 1790/04/2024 (avizul comisiei de biocide) în scara blocurilor de locuinţe“.

Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii craioveni în urma anchetei începută pe 4 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS