9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCoronavirus/Dosar penal pentru un medic de familie din Mischii

Coronavirus/Dosar penal pentru un medic de familie din Mischii

Un medic de familie din comuna doljeană Mischii este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor. Anchetatorii susțin că medicul și-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu în mod defectos cu ocazia plasării în autoizolare a două persoane. Gazeta de Sud a prezentat situația din comuna Mischii încă de pe data de 13 martie.

Potrivit anchetatorilor, acest dosar a fost înregistrat în cursul zilei de miercuri.

”La data de 25.03.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Din conţinutul actului de sesizare rezultă indicii temeinice că numitul D. I., medic de familie în comuna Mischii, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu specifice prevenirii răspândirii COVID 19 cu ocazia întocmirii formalităţilor necesare plasării în autoizolare a două persoane care au revenit pe teritoriul României după tranzitarea unor state afectate de pandemie. În cauză, cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate”, au transmis anchetatorii.

Scandal pe doljenii veniți din Italia, Spania sau Anglia

Gazeta de Sud a prezentat situația din comuna Mischii începând cu data de 13 martie.

Pe scurt, medicii de familie din comună a dispus izolarea mai multor persoane. Acestea din urmă nu s-au regăsit însă și pe listele DSP Dolj cu persoane izolate la domiciu.

Primii care nu au fost regăsiți pe lista DSP Dolj au fost doi cetățeni care au revenit pe 7 și 10 martie din Italia, respectiv Spania. Aceștia au fost văzuți imediat circulând pe străzile comunei, ceea ce a creat panică și revoltă.

Inițial, primarul comunei Mischii a dat vina pe unul din medicii de familie, care nu ar fi trimis procesele-verbale la DSP Dolj. În schimb, medicul a susținut că a făcut procedura și a comunicat situația către DSP. Pe 14 martie, în Mischii au revenit și doi cetățeni din Anglia. Pentru a nu mai repeta situația, primarul a apelat la alt medic de familie din comună. Procesele-verbale au fost transmise la DSP pe 16 martie. Totuși, situația s-a repetat. Cele două persoane întoarse din Anglia nu au apărut pe lista DSP Dolj a celor izolați la domiciliu.

Izolare numai după 15 martie

Ulterior, DSP Dolj a comunicat că, în cazul celor veniți din Anglia, „rămâne că dată de începere a situației de autoizolare data de 15 martie 2020, ora 21.00“. Așa se face că cei întorși în țară pe 14 martie nu au fost trecuți pe lista DSP Dolj pentru a sta obligatoriu la domiciliu.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul celor veniți din Italia și Spania. Izolarea a devenit obligatorie după datele oficiale. În această situație, cel puțin la Mischii nici unul dintre localnicii reveniți din zone infestate nu apare pe lista DSP Dolj ca persoane izolate. Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii craioveni în urma anchetei declanșate miercuri, pe 25 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS