10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljeni izolați de medicii de familie, dar neluați în calcul de DSP Dolj

Doljeni izolați de medicii de familie, dar neluați în calcul de DSP Dolj

Izolați de medicii de familie pentru că au venit din țări cu focare de coronavirus, dar de negăsit pe listele DSP Dolj cu persoane izolate la domiciu. Asta este situația cel puțin a localnicilor din Mischii care au revenit din țări precum Italia, Spania și Anglia, odată cu apariția focarelor de coronavirus.

Primii care nu au fost regăsiți pe lista DSP Dolj au fost doi cetățeni care au revenit pe datele de 7 martie și respectiv 10 martie din Italia și respectiv Spania. Aceștia au fost văzuți imediat circulând pe străzile comunei, ceea ce a creat panică și revoltă.

Inițial, primarul comunei Mischii a dat vina pe unul din medicii de familie, respectiv pe dr. Ion Duță, că nu ar fi îndeplinit procedura până la capăt și că nu a trimis procesele-verbale la DSP Dolj. Medicul, deși a spus că a făcut procedura, a rămas în continuare criticat.

Aceeași procedură și pentru cei veniți din Anglia

Sâmbătă, 14 martie, în comuna Mischii au revenit și doi cetățeni din Anglia. Pentru a nu mai repeta situația, edilul a apelat la alt medic de familie din comună ca să facă procedura de izolare la domiciliu. „Procesele-verbale cu persoanele venite în comuna Mischii din Anglia sâmbătă, 14 martie, și izolate la domiciliu au fost trimise de medicul Zanfir la DSP Dolj, luni, 16 martie“, a spus primarul Gheorghe Popa. Chiar și așa, nici cei doi cetățeni din Miischii care au revenit din Anglia nu sunt oficial pe lista DSP Dolj a celor care stau obligatoriu la domiciliu.

Răspunsul autorităților din Dolj

Răspunsul DSP Dolj către Prefectura Dolj este că, în cazul celor veniți din Anglia, „rămâne că dată de începere a situației de autoizolare data de 15 martie 2020, ora 21.00“. Prin urmare, cei veniți pe 14 martie și care au tranzitat aceleași zone infectate din Anglia nu sunt trecuți pe lista DSP Dolj pentru a sta obligatoriu la domiciliu.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul celor veniți din Italia și Spania. Izolarea a devenit obligatorie după datele oficiale. Astfel, cei care au venit cu o zi sau chiar câteva ore înainte scapă de a fi trecuți pe listele oficiale de izolare. În această situație, cel puțin la Mischii nici unul dintre localnicii reveniți din zone infestate nu apare pe lista DSP Dolj ca persoane izolate.

Potrivit autorităților locale, nici unul dintre cei veniți nu a manifestat simptome de infectare cu coronavirus și sunt în continuare monitorizați de medicii de familie din localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS