10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentBătrâni din Craiova, jefuiţi prin metoda „Pomana“

Bătrâni din Craiova, jefuiţi prin metoda „Pomana“

Poliţiştii craioveni au reţinut un prahovean de 37 de ani, acuzat de comiterea mai multor furturi în Craiova. Potrivit oamenilor legii, suspectul, care a fost ajutat de o femeie de 33 de ani, a jefuit mai mulţi bătrâni prin metoda „Pomana“. Pe scurt, cei doi intrau în casa victimelor sub pretextul că oferă diverse produse pentru pomenirea unor rude decedate. După ce intrau în casă, prin distragerea atenţiei, hoţii furau banii bătrânilor. Prejudiciul total este de 34.000 de lei.

Mai mulţi bătrâni din Craiova au căzut victime unor hoţi din Mizil, Prahova. Este vorba de un bărbat de 37 de ani şi de o femeie de 33 de ani. Cei doi sunt acuzaţi de furt calificat. Poliţiştii doljeni au stabilit că cei doi au comis patru furturi în Craiova.

„În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada iulie 2019 – ianuarie 2020, cel în cauză, împreună cu o femeie de 33 de ani, din Mizil, ar fi sustras din locuințele a patru persoane vătămate, din Craiova, suma de aproximativ 34.000 de lei. Persoanele vătămate au vârste cuprinse între 78 și 90 de ani. Ar fi fost abordați de cele două persoane în timp ce se aflau la locuințele lor, sub pretextul oferirii de pomană. Profitând de neatenția persoanelor vătămate, cei în cauză ar fi căutat prin locuințe sume de bani, pe care apoi le-ar fi sustras“, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

Pe 5 februarie, poliţiştii de la Secţia 3 au mers la Mizil, unde au făcut două percheziţii domiciliare. Suspecţii nu au fost găsiţi, motiv pentru care oamenii legii au continuat cercetările. Bărbatul de 37 de ani a fost prins luni, spun poliţiştii doljeni.

„Pe 17 februarie, bărbatul de 37 de ani a fost găsit de polițiști. În baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat unității de parchet cu propunerile corespunzătoare. Polițiștii continuă cercetările în vederea depistării femeii bănuite că ar fi participat la comiterea faptelor“, au mai pecizat oamenii legii.

Metoda „Pomana“

Poliţiştii doljeni susţin că victimele furturilor sunt urmărite de hoţi mai mult timp.
„Infractorii, în dese rânduri, își aleg ”cu grijă” victimele, în timp ce acestea își fac cumpărăturile. După aceea le urmăresc până la domiciliu. Iată cum se derulează o scenă de furt din locuință prin această metodă. Persoane, de multe ori de sex feminin, îmbrăcate în haine închise la culoare (de doliu), se prezintă la ușile vârstnicilor cu produse alimentare. Motivul este pomenirea unor rude decedate. În timp ce una dintre persoane vorbește cu proprietarul, cealaltă, sub diverse pretexte, (de exemplu, folosirea toaletei), scotocește prin casă“, au explicat oamenii legii.

Aceştia din urmă recomandă, mai ales bătrânilor, să nu primească în casă persoane necunoscute. De asemenea, nu este recomandată păstrarea de sume de bani în locuri uşor accesibile.
„Infractorii cunosc locurile în care vârstnicii își țin de obicei banii sau obiectele de valoare și acționează cu rapiditate. Niciodată nu depășesc timpul alocat unei pretinse vizite la toaletă“, au mai explicat poliţiştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS