14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDosarul poliţiştilor din Daneţi, la apel

Dosarul poliţiştilor din Daneţi, la apel

Doi agenţi de poliţie din Daneţi şi un brigadier silvic contestă pedepsele primite în octombrie, anul trecut, la Tribunalul Dolj. Poliţiştii au fost condamnaţi la şase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. Al treilea inculpat a primit o pedepasă de patru ani şi opt luni de închisoare. Pe scurt, cei doi poliţişti au fost acuzaţi că au trecut de partea hoţilor de lemne din comuna Daneţi. Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Craiova. Primul termen de judecată al apelului a fost stabilit pentru sfârşitul lunii februarie.

Printre infracţiunile reţinute de anchetatori în acest dosar se numără luarea de mită, favorizarea făptuitorului, abuzul în serviciu sau complicitatea la luare de mită. Cercetările au fost începute la începutul anului 2017, după ce un bărbat din comuna Dobreşti a formulat un denunţ.

Anchetatorii au reținut că, în ianuarie 2017, doi poliţişti din Daneţi au depistat un bărbat care transporta lemne fără documente. Polițiștii au întocmit un proces-verbal de constatare a infracţiunii, în baza căruia s-a întocmit un dosar penal. Dosarul în cauză a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul suspectului a fost făcută o percheziție, ocazie cu care a fost descoperită o cantitate importantă de lemne. Anchetatorii au susținut că, ulterior, brigadierul silvic a discutat cu cei doi poliţişti şi au stabilit cum să închidă dosarul penal.

„C.I. a purtat discuţii cu agenţii de poliţie M.V. şi D.A.C., în urma cărora s-a stabilit ca prejudiciul constatat să fie coborât sub limita infracţiunii, astfel încât dosarul penal să fie înaintat parchetului competent cu propunere de clasare, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei şi numai după ce acesta va achita o «cotizaţie» de 7.500 lei către Ocolul Silvic Mârşani“, au susţinut ofiţerii anticorupţie.

Poliţişti prinşi în flagrant

Bărbatul care urma să scape de dosar a hotărât însă să formuleze un denunț. Ulterior, pe 27 februarie 2017, ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj au organizat o acțiune de prindere în flagrant.

„În ziua de 27.02.2017, ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat, au organizat şi realizat prinderea în flagrant a numiţilor M.V. și D.A.C., agenţi de poliţie în cadrul Secţiei 12 Poliţie Rurală Daneţi, şi a lui C.I., brigadier silvic în cadrul Ocolului Silvic ,«Renaşterea Pădurii» Mârşani, cu ocazia pretinderii şi primirii sumei de 10.000 lei de la M.C., pentru a nu se lua măsurile legale faţă de acesta, în urma instrumentării unui dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic“, au mai explicat oamenii legii.

Pe lângă agenţii de poliţie şi brigadierul silivic, în acest dosar a mai fost pus sub acuzare un alt inculpat. Acesta ar fi intervenit pentru restituirea unei căruţe confiscate de poliţişti.

Dosarul poliţiştilor din Daneţi, la apel

Cei patru inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în mai 2017. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat pe 31 octombrie 2019.

Cei doi poliţişti au primit şase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru faptele comise. Brigadierul silvic a fost condamnat la patru ani şi opt luni de puşcărie. Al patrulea inculpat din dosar a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de inculpaţii condamnaţi cu executare la Curtea de Apel Craiova.
Instanţa a stabilit primul termen de judecare al apelurilor pentru data de 28 februarie.

SursaDGA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS