10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPolițiștii acuzați că au trecut de partea hoților de lemne, condamnaţi cu executare

Polițiștii acuzați că au trecut de partea hoților de lemne, condamnaţi cu executare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să condamne doi agenţi de poliţie, acuzaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie. În acelaşi dosar a fost condamnat un brigadier silvic, dar şi un bărbat acuzat de complicitate la trafic de influenţă.
Anchetatorii au reţinut că cei doi poliţişti ar fi încercat să claseze un dosar de furt de lemne. Pentru a scăpa de dosar, suspectul a fost „sfătuit“ să achite suma de 10.000 de lei.

Cercetările în acest dosar au fost începute la începutul anului 2017. Asta după ce un bărbat din comuna Dobreşti a formulat un denunţ.

Anchetatorii au reținut că, în cursul lunii ianuarie 2017, doi poliţişti din Daneţi au depistat un bărbat care transporta lemne fără documente de provenienţă. Polițiștii au întocmit un proces-verbal de constatare a infracţiunii, în baza căruia s-a întocmit un dosar penal. Dosarul cu pricina a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul suspectului a fost făcută o percheziție, ocazie cu care a fost descoperită o cantitate importantă de lemne. Anchetatorii au susținut că, mai departe, brigadierul silvic a discutat cu cei doi poliţişti şi au stabilit cum să închidă dosarul penal.

„C.I. a purtat discuţii cu agenţii de poliţie M.V. şi D.A.C., în urma cărora s-a stabilit ca prejudiciul constatat să fie coborât sub limita infracţiunii, astfel încât dosarul penal să fie înaintat parchetului competent cu propunere de clasare, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei şi numai după ce acesta va achita o «cotizaţie» de 7.500 lei către Ocolul Silvic Mârşani“, au susţinut ofiţerii anticorupţie.

Denunţul şi flagrantul

Problema a fost că bărbatul care urma să scape de dosar a hotărât să formuleze un denunț. Ulterior, pe 27 februarie 2017, ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj au organizat o acțiune de prindere în flagrant.
„În ziua de 27.02.2017, ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat, au organizat şi realizat prinderea în flagrant a numiţilor M.V. și D.A.C., agenţi de poliţie în cadrul Secţiei 12 Poliţie Rurală Daneţi, şi a lui C.I., brigadier silvic în cadrul Ocolului Silvic ,«Renaşterea Pădurii» Mârşani, cu ocazia pretinderii şi primirii sumei de 10.000 lei de la M.C., pentru a nu se lua măsurile legale faţă de acesta, în urma instrumentării unui dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic“, au mai explicat oamenii legii.

Pe lângă agenţii Constantin Aris Dincă, Viorel Minuță şi brigadierul Iulian Cîrjaliu, în acest dosar a mai fost pus sub acuzare un alt inculpat. Acesta este Tudor Dobrescu, care ar fi intervenit pentru restituirea unei căruţe confiscate de poliţişti.

„Din cercetări a mai reieşit faptul că, în cursul lunii ianuarie 2017, cei doi agenţi de poliţie au restituit o căruţă confiscată fără a întocmi documente în acest sens, ca urmare a intervenţiei lui D.T. la brigadierul silvic C.I., care a primit bunuri şi produse în cuantum de 200 lei“, au susţinut oamenii legii.

Polițiștii acuzați că au trecut de partea hoților de lemne, condamnaţi cu executare

Cei patru inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în mai 2017. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat luarea de mită, favorizarea făptuitorului, abuzul în serviciu sau complicitatea la luare de mită.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat săptămâna trecută.

Agentul Dincă a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Minuţă a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Brigadierul silvic Iulian Cîrjaliu a fost condamnat la patru ani şi opt luni de puşcărie. Toate pedepsele sunt cu executare.
Al patrulea inculpat din dosar a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

SursaDGA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS