10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentJudecat pentru fraudarea APIA cu câteva milioane de lei

Judecat pentru fraudarea APIA cu câteva milioane de lei

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au început, ieri, cu o amânare, judecarea unui italian acuzat că a păgubit APIA Dolj cu aproape 3,5 milioane de lei. Prejudiciul ar fi fost produs de inculpat cu ocazia derulării unui proiect finanțat din fonduri europene.

Procurorii DNA anunţau, în septembrie 2019, trimiterea în judecată a unui cetăţean italian, administrator al unei societăţi comerciale. Acesta din urmă a fost acuzat de folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fapta a fost comisă în perioada 2011- 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile. Este vorba de restructurarea/reconversia a 85 de hectare viță-de-vie dintr-o comună din județul Dolj.

„Omul de afaceri, folosind cu rea-credință patru documente justificative ale sumelor declarate, ar fi solicitat și obținut de la APIA suma totală de 3.467.712 lei. De menționat este faptul că documentele respective, emise de către societăți comerciale cu sediul în Italia, nu ar fi atestat cheltuieli efectuate în mod real pentru realizarea investiției. Lucrările menționate în cuprinsul lor nu ar fi fost executate de către entitatea emitentă a facturilor. Valoarea mărfurilor (plante de viță-de-vie, îngrășăminte) la care se face referire în cuprinsul documentelor ar fi fost artificial majorată“, au susţinut procurorii DNA.

APIA s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 3.042.712 lei.

Judecat pentru fraudarea APIA

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 23 septembrie. A urmat procedura de cameră preliminară, iar în noiembrie instanţa a dispus începerea procesului. Primul termen a fost stabilit pentru luni, 27 ianuarie. Ieri, instanţa a dispus amânarea cauzei pentru 24 februarie. Unul dintre motive este acela că, începând de ieri, Tribunalul Dolj a suspendat activitatea de judecată. Asta în contextul discuţiilor privind eliminarea pensiilor speciale. Al doilea motiv a fost o cerere de amânare depusă de avocatul inculpatului.

Mai trebuie spus că, în noiembrie 2017, acelaşi italian a fost trimis în judecată într-un dosar asemănător. În acest dosar, prejudiciul adus APIA este de aproape 2,3 milioane de lei.
Şi acest dosar este pe rolul Tribunalului Dolj. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 12 februarie.

SursaDNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS