10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPedepse cu suspendare pentru şpăgile de la Medicină

Pedepse cu suspendare pentru şpăgile de la Medicină

Judecătorii de la Tribunalul Olt au hotărât, pentru a doua oară, să condamne șase cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova. În acest dosar, inculpaţii au fost acuzaţi că au primit mită de la mai mulți studenți pentru a le da note de trecere la examene. Cei șase inculpați au primit pedepse între doi și trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Cei şase inculpaţi din acest dosar au fost deferiţi justiţiei în septembrie 2015. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Anchetatorii au reţinut că inculpaţii, în calitate de profesori universitari, asistenţi ori conferenţiari, au primit diverse sume de bani de la studenţi. În schimbul banilor, studenţii promovau unele examene.

Astfel, în cazul profesorului Dănuţ Firu, procurorii au reţinut că, „în calitate de profesor universitar la facultatea de Medicină și Farmacie, titular al disciplinelor „Biochimie” și „Chimia materialelor dentare”, în perioada ianuarie – iunie 2015 a pretins și primit sume de bani de la studenți pentru a-i declara promovați la examenele de an”.

De exemplu, pe data de 26 ianuarie 2015, inculpatul ar fi primit de la doi studenţi suma de 2.100 lei „strânsă de la studenții grupei a IV-a de la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, în vederea promovării examenului la materia Biochimie”, se arată în rechizitoriul întocmit.

Alte cadre didactice, alte sume de bani

Procurorii au mai susţinut că şi ceilalţi cinci inculpaţi au primit sume de bani sau bijuterii de la studenţi.
„Inculpata Roşu Lucica, în calitate de profesor universitar la aceeaşi universitate, a primit în cursul lunii iunie 2015 suma de 100 euro de la o studentă pentru a o promova la un examen. Todată, inculpata Petrică Cristina, cadru didactic la aceeaşi universitate, a primit în perioada ianuarie – iulie 2015, de la mai mulţi studenţi, două perechi de cercei de aur şi produse cosmetice în valoare de 400 lei, pentru a-i promova la examenul de an”, au mai explicat anchetatorii.

Alte sume de bani ar fi ajuns şi la inculpaţii Ştefana Purcaru, Liviu Ghirigiu şi Daniela Cernea.
„În ceea ce o priveşte pe inculpata Purcaru Ştefana Oana, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că aceasta, tot în calitate de cadru didactic la universitatea menţionată, a primit la data de 05.02.2015 suma de 750 lei de la mai multe studente, pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi.

În iulie 2015, procurorii bucureșteni au venit la Craiova pentru a audia suspecţii din acest dosar.

Inculpatul Ghirigiu Liviu, în calitate de profesor la aceeaşi universitate, a pretins şi primit în cursul lunii iunie 2014, de la 6 studenţi, câte 100 euro/student, pentru a-i declara promovaţi la un examen la una din disciplinele la care era titular”, au reţinut anchetatorii.
Inculpata Daniela Cernea a fost acuzată că ar fi primit de o studentă un lănțișor cu pandantiv din aur în valoare de 440 de lei. În schimb, ar fi promovat la examenul de an 10 studenți din anul III, Facultatea de Moașe și Asistență Socială.

Pedepse cu suspendare pentru şpăgile de la Medicină

Acest dosar a fost înregistrat pe pe rolul Tribunalului Olt pe 14 septembrie 2015. Instanţa s-a pronunțat pe 8 mai 2018. Cei şase inculpaţi au primit pedepse cuprinse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare.
A urmat apelul, iar în ianuarie, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea inculpaţilor.

Dosarul s-a întors la Tribunalul Olt, instanţă care s-a pronunţat din nou pe 19 decembrie. Cinci inculpaţii au primit aceleaşi pedepse, şi tot cu suspendare. Inculpata Daniela Cernea a fost achitată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. A primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru luare de mită. Iniţial, în mai 2018, primise o pedepsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la inculpaţi a sumelor de bani provenite din comiterea infracțiunilor.
Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Muncă în folosul comunităţii

Judecătorii de la Tribunalul Olt au mai hotărât ca cei şase inculpaţi să frecventeze un program de reintegrare socială. De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Cele 60 de zile de muncă în folosul comunităţii vor fi prestate la două instituţii din Craiova. Acestea sunt Teatrul Colibri şi Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS