20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPrimarul din Băilești câştigă în faţa ANI

Primarul din Băilești câştigă în faţa ANI

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis o cerere de revizuire formulată de edilul municipiului Băileşti, Costel Pistriţu. Instanţa a dispus anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI) prin care primarul Pistriţu a fost declarat incompatibil. În apărarea sa, Pistriţu a invocat o decizie din 2017 a Curţii Supreme, prin care primarul din Rojiște a câștigat procesul cu ANI.

Inspectorii de integritate anunțau, la sfârşitul anului 2015, că primarul Costel Pistrițu s-a aflat în stare de incompatibilitate. Asta pentru că a fost câteva luni și primar, și membru în Consiliul de Administrație al unui liceu.

Potrivit ANI, Pistrițu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 august 2012 – 28 martie 2013, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului «Mihai Viteazul» Băileşti“. Astfel, primarul Pistrițu ar fi încălcat prevederile Legii nr. 161/2003, care prevede că funcţia de primar este incompatibilă, printre altele, cu cea de administrator sau membru al Consiliului de Administrație la societățile comerciale, precum și la instituțiile publice.

Ulterior, edilul a dat în judecată ANI, iar în martie 2016, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat. Judecătorii craioveni au hotărât să respingă acțiunea lui Pistrițu. Acesta din urmă a formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi în mai 2016, iar pe 22 februarie 2019, judecătorii bucureşteni au hotărât să respingă acţiunea edilului Pistriţu. „Respinge recursul declarat de reclamantul Pistriţu Costel împotriva sentinţei civile nr. 138 din 23 martie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat“, se arată în hotărârea Înaltei Curţi, care a fost definitivă.

Nemulţumit de decizia Înaltei Curţi

Întrebat despre această situaţie, Costel Pistriţu a precizat pentru Gazeta de Sud că i se pare cel puţin surprinzătoare hotărârea Înaltei Curţi. „Decizia ÎCCJ este neaşteptată, ţinând seama că acelaşi complet a admis recursul unui alt primar într-o speţă identică, în octombrie 2017, constatând inexistenţa stării de incompatibilitate şi stabilind astfel, pentru instanţele inferioare, un precedent în urma căruia speţe identice au fost admise. Având în vedere cele prezentate şi prevederile legale în materie, decizia ÎCCJ va fi contestată“, a explicat primarul Pistriţu.

Primarul din Băilești câştigă în faţa ANI

Ulterior, edilul Pistiţu a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de revizuire a hotărârii instanţei din martie 2016.
Acţiunea primarului din Băileşti a fost admisă de instanţă la jumătatea lunii septembrie.
Judecătorii craioveni au invocat o serie de decizii ale Înaltei Curţi pentru a admite acţiunea edilului. Una dintre ele, cea cu nr. 2802/2017, prin care primarul din Rojişte a câştigat definitiv procesul cu ANI.
„În raport de aceste argumente, dar și de practica ÎCCJ (…), Curtea va admite cererea de revizuire formulată de revizuient împotriva sentinței nr.125 din 10 martie 2015, pronunțată în dosarul nr. 361/54/2016 al Curții de Apel Craiova“, se arată în hotărârea instanţei.
În final, judecătorii craioveni au dispus anularea raportului întocmit de inspectorii ANI. Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs de către juriştii ANI.

Şi primarul din Rojişte a câștigat procesul cu ANI

După cum spuneam, edilul Pistiţu a invocat dosarul în care edilul comunei doljene Rojişte, Ionel Nedelcu, a fost declarat incompatibil. ANI a stabilit că primarul Nedelcu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 septembrie 2012 – 30 septembrie 2013. Ar fi deţinut simultan cu funcția de primar și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Rojiște. Primarul Nedelcu a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Craiova, unde a pierdut. A urmat recursul, iar pe 4 octombrie 2017, Înalta Curte a admis recursul formulat de Nedelcu și a dispus anularea raportului ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS