Acasă Eveniment Dăncilă trimite Corpul de Control la TAROM și Ministerul Transporturilor

Dăncilă trimite Corpul de Control la TAROM și Ministerul Transporturilor

-

Viorica Dăncilă a dispus Corpului de Control al Prim-Ministrului începerea unei acțiuni de control la Ministerul Transporturilor și la Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A., în scopul clarificării aspectelor manageriale semnalate de mass-media.

Acțiunea de control vizează activitatea din perioada 1 ianuarie 2019-prezent și are următoarele obiective:

  • Verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă la nivelul TAROM SA.
  • Verificarea respectării prevederilor legale privind operarea aeronavelor din flota TAROM SA.
  • Verificarea modului de îndeplinire, de către Ministerul Transporturilor, a drepturilor și obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar la TAROM SA.

„Am dispus de urgență efectuarea acestui control care să clarifice aspectele grave semnalate în mass-media. Este imperativ să fie stabilit adevărul și să ne asigurăm că au fost respectate prevederile legale. În cazul în care instituțiile abilitate vor constata încălcarea legii, cei vinovați trebuie sancționați“, consideră premierul Viorica Dăncilă.

Care este reacţia lui Cuc:

Scandalul a început după ce Mădălina Mezei a fost demisă de la conducerea TAROM. Aceasta l-a acuzat pe Răzvan Cuc, ministrul interimar de la Transporturi, că i-a cerut să țină la sol avionele în ziua votării moțiunii de cenzură. După acuzațiile lui Mezei, Cuc a spus că aceasta minte. Surse Realitatea au declarat că, mulți dintre parlamentarii opoziției din provincie au aflat despre acest lucru și au pornit mai devreme cu mașinile spre București.

„Nu înțeleg supărarea unor directori de Companii care atunci când nu își îndeplinesc obiectivele pe care și le-au asumat, la preluarea mandatului, vin acum și se dau victime. Doamna Mezei trebuia să-și asume întârzierile manageriale trasate de către CA. Trebuia să facă restructurarea Tarom, trebuia să fie livrat deja primul avion ATR, trebuia să nu încerce să facă anumite jocuri în favoarea unor grupuri din Companie.

Minciunile pe care le aruncă acum pe piață, crezând că cineva ar putea să-i securizeze poziția de director general, nu au nicio acoperire. Dacă cineva i-ar fi cerut așa ceva, ar fi trebuit să iasă public, atunci, și să spună lucrurilor pe nume. Or, doamna a așteptat până acum momentul oportun pentru ea, crezând că va deveni o victimă a cuiva și va reuși să rămână în funcție cu sprijinul știut numai de ea“, a fost reacția lui Răzvan Cuc.

„Fostul director general al CN TAROM nu a reușit să ducă la îndeplinire Hotărârile Consiliului de Administrație“

Consiliul de Administrație al Tarom preciza, într-un comunciat de presă, că în ședința din 15 octombrie a analizat activitatea directorului general și a constatat nerespectarea contractului de către Mădălina Mezei.

„Fostul director general al CN TAROM nu a reușit să ducă la îndeplinire Hotărârile Consiliului de Administrație, Adunării Generale a Acționarilor și nici anumite obligații care îi reveneau potrivit Statutului Companiei și Contractului de Mandat. Fostul director general al TAROM , totodată, a întârziat procesul de modernizare a flotei de scurt curier, una din componentele esențiale în procesul de redresare al Companiei, prin neîmplementarea Memorandumului privind vânzarea în regim buy-back a vechilor aeronave ATR și preluarea prin leasing operațional a unor aeronave noi, tot de tip ATR.

O altă deficiență constatată de către Consiliul de Administrație a reprezentat-o lipsa oricărei informări cu privire la procesul de reducere a numărului total de posturi din Companie. Pe cale de consecință, Consiliul de Administrație al CN TAROM, cu unanimitate de voturi, a hotărât revocarea din funcția de director general a doamnei Mădălina Mezei și desemnarea unui nou director general provizoriu, în persoană domnului Valentin Nicolae Gvinda, care ocupă funcția de Șef Departament ATR din cadrul Companiei“, spunea Consiliul de Administrație.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS